Kazan Forum, Rusya Federasyonu’na Bağlı Tataristan’ın Başkenti Kazan’da Gerçekleştirildi

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
yazar
Anadolu Üniversitesi Prof. Dr.
Tüm Yazıları


Türkiye, Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika’dan İslam Dünyasının liderleri ve önde gelen girişimcilerinin katılım sağladığı Kazan Forum Rusya’nın önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kazan şehrinde gerçekleştirildi. Kazan Forum ile Moskova’nın, dünya sahnesindeki etkilerinin giderek arttırdığını ve uluslararası örgütler aracılığıyla İslam Dünyası ülkelerine her geçen gün daha da yaklaştığını söylemek mümkün. Yine Kazan Forum kapsamında; Rusya Müslümanları Dini Nezaret Merkezi Başkanı Şeyhülislam Talgat Safa Taceddin tarafından 16-18 Mayıs 2025 tarihlerinde Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’ndeki Kazanşehrinde gerçekleştirilen “Milli Kimlik ve Din” temalı Rusya genelindeki Tatar Din Adamları Forumu’na, Türkiye’den Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Bulut ile onur konuğu olarak davet edildik. Rusya Federasyonu Başkurdistan Cumhuriyeti’nin başkenti Ufa’da bulunan Rusya İslam Üniversitesi’nde bizleri misafir eden Şeyhülislam Talgat Safa Taceddin ile keyifli, doyurucu ve uzunca bir sohbet etme imkânı bulduk. Ardından Tataristan’da devam edecek olan programımız için Kazan’a doğru yola revan olduk.

 

Kazan Forumda dikkatimi çeken en önemli hususların başında Rusya’nın İslam dünyasına karşı göstermiş olduğu işbirlikçi ve pozitif yaklaşım oldu. Zira Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin bugünlerde İslam Dünyası üzerinden, Batı hegemonyasına karşı bir duruş ve yeni bir etkileşim modeli sergiliyor. BRICS başta olmak üzere; Şanghay İşbirliği Örgütü ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi yapılar, Putin için önemli birer güç unsuru ve stratejik ortak olarak görülüyor. İslam Dünyasıiçinse durum bundan çok da farksız değil. İslam Dünyasıbugünlerde, Rusya’yı uluslararası ilişkilerde egemenlik ve adalet ilkelerini savunan güvenilir bir ortak olarak görme eğiliminde. İslam Dünyasındaki ülkeler, Rusya’daki Müslümanlarla iyi ilişkiler sürdürmeyi önemsiyor. Özellikle bu durum Türkiye açısından çok daha stratejik ve önemli bir konu. Yirmi milyon Müslümanın yaşadığı Rusya coğrafyasındaki toplulukların büyük kısmı Türk. Konu bu açıdan ele alındığında bu bölgedeki Türk topluluklarıyla Türkiye arasındaki ortak tarihi geçmiş ve miras, karşılıklı ilişkilerde Türkiye’ye önemli birçok avantaj sağlıyor.

 

Kazan Forum’da Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, “Bugün bu platform giderek daha fazla ilgi görüyor ve gerçekten de Rusya ile Müslüman ülkeleri birbirine yaklaştırıyor.” ifadeleriyle aslında bir yönüyle Putin’in bu konudaki görüşlerine tercümanlık yapmış oldu.“Milli Kimlik ve Din” temalı Rusya genelindeki Tatar Din Adamları Forum’unda konuşan Rusya Müslümanları Dini Nezaret Merkezi Başkanı Şeyhülislam Talgat Safa Taceddinise, İslam ülkelerinin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi gerektiğine, barışa ve kardeşliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna, Rusya Federasyonu’nun, çok uluslu ve çok dinli yapısını önemseyen Vladimir Putin gibi bir lidere sahip olduğuna, İslam’ın ve Rusya'daki Müslüman toplulukların Rusya’nın ayrılmaz bir parçası olduğuna vurgu yaptı.      

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *