Eskişehir Elektrik Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Salih Eğerci, son kaynak tedarik tarifesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Eğerci, “Son kaynak tedarik tarifesiyle ilgili EPDK’nın bir hazırlık içinde olduğu” bilgisini vererek, bu tanımın sadece bir ifade olmadığını, vatandaşlar üzerindeki etkilerinin de derinlemesine ele alınması gerektiğini belirtti.

Bu tarifeye, 2024 yılı itibarıyla yıllık mesken ve tarımsal sulamada 100 milyon kilowatt saat tüketimi olan aboneler ve sanayi tarifelerinde 1 milyon kilovat saat tüketimi olan abonelerin dahil olacağı ifade edildi. Ancak yapılan son düzenlemeye göre, bu sınırın yıllık 5 bin kilowatt saate indirilmesi planlanıyor. Bu durum, evler, ticarethaneler ve küçük sanayi işletmelerinin de bu tarifeye dahil olacağı anlamına geliyor.

Eğerci, “Enerji fiyatlandırması ulusal tarifedeki aylık fiyatlandırmadan bağımsız olarak günlük enerji borsasındaki spot fiyatlara göre yapılacak. Aynı tüketim yapıldığında bile spot fiyatlar nedeniyle bir sonraki ay aynı fatura tutarı gelmeyebilir” dedi. Örneğin, bu ay 400 lira olan bir elektrik faturası, tarifedeki değişiklikle 2,5 katına çıkabilir. Aylık 417 kilowatt saat tüketimi olan bir hane, mevcut durumda yaklaşık 1050 lira öderken, yeni tarife ile bu tutarın 2500 liraya ulaşabileceğini vurguladı.

Eğerci, bu durumun küçük işletmelerin maliyetlerini artırarak, hizmet ve ürün fiyatlarına zam olarak yansıyacağını ve dolaylı yoldan hane halkını etkileyeceğini kaydetti. Ayrıca, Elektrik Mühendisleri Odası olarak elektrik enerjisinin bir insan hakkı olduğunu savunduklarını ve eğer böyle bir tarife kabul edilirse, durumu yargıya taşıyacaklarını belirtti.

Bakanın, yüksek elektrik tüketenlerin daha yüksek, düşük tüketenlerin ise daha düşük fatura ödeyeceğini ifade ettiğini hatırlatan Eğerci, bu tarifelerde değişiklikle gizli bir zam yapılmasının beklendiğini açıkladı. Ulusal tarifede de yılbaşında %40’ın üzerinde bir zam öngörüldüğünü düşündüğünü dile getirdi.

Sonuç olarak, elektrik fiyatlarındaki artışın sadece faturaları etkilemeyeceğini, tramvaydan sanayi ürünlerine kadar her şeyin fiyatlarını artıracağını belirten Eğerci, elektrik maliyetlerini düşürmek için gerekli adımların atılması gerektiğinin altını çizdi. Özelleştirmelerin “ucuz enerji” vaadiyle yapıldığını ancak bu vaadin gerçekleşmediğini ifade ederek, enerji sektörünün kamulaştırılması ve yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiğini savundu.