Birkaç sayfa okuduktan sonra işinize devam etmeyi düşündüğünüz, fakat ne kadar uzun olsa da elinizden bir türlü bırakamadığınız bir kitap oldu mu? İşte ‘Liste’ bir Pazar günü her şeyi bir kenara bırakıp sonuna kadar çok severek okuduğum bir çocuk kitabı. Çocuk kitabı dediysem, 11 yaş üstü çocuklara ve benim gibi çocuk kitabı seven herkese hitap ediyor.

Kelimeler işe yaramaz. Kelimeler sorun çıkarır.”

Liste’nin daha ilk sayfalarında Ark şehrinin muhafızlarından birinden bu cümleleri okuyoruz ve 368 sayfa boyunca ‘kelimeler’ üzerine yapılan bir mücadeleyi izliyoruz.

Hikâye, büyük bir iklim krizinden sonra Dünya’da sığınılabilecek son yerlerden birinde kurulmuş Ark şehrinde geçiyor. Şehrin lideri Noa adında bir adam. Noa’ya göre ne kadar az kelime ile konuşulursa o kadar kolay hayatta kalınır. Bu yüzden halkı sadece 500 kelime kullanarak konuşmaya zorluyor ve bunun için kelime ustası Letta’ya baskı yapıyor.

Eğer insanlar bu kurala karşı çıkarsa hayatta kalmalarının çok zor olduğu bir ormana sürgün ediliyorlar. İşte böyle bir ortamda kullanılacak kelimeleri belirlemek kelime ustası Letta’ya düşüyor. Fakat bu kelimelerin arasında düzeni bozmaya, düşünmeye hatta hissettiklerini ifade etmeye yönelik ‘özgürlük,’ ‘umut,’ ‘güven’ gibi hiçbir kelime yer alamıyor Letta bu noktada sonuçları çok tehlikeli bir seçimle karşılaşıyor: Noa’nın söylediği gibi kelimeleri yok etmek mi, yoksa kelimeleri kurtarmak, dolayısıyla özgürlüğe doğru yol almak mı?

İrlandalı yazar Patricia Forde tarafından yazılan Liste, arka planda hiç bitmeyen bir gerilimle okuyucuyu Letta’nın peşinde sürüklerken, iklim krizinin çözülmemesi durumunda gelecekte neler yaşanabileceğini çokça düşündürten, akıcı, sahici bir roman. 11 yaş ve üzeri çocuklara ve tüm yetişkinlere önerimdir.

Ayrıca kitap ‘White Raven’ ödülünü kazanmış ve ‘İrlanda Yılın Kitabı’ ödülüne de aday olmuş. Kitabın sonunda hikâyenin bitmediğini düşünenler haklılar çünkü ikinci kitap ‘Son Kelime’ ile Letta’nın macerası devam ediyor. Merak edenler için onu da başka bir yazıda paylaşırız.

Haber Resmi