Eskişehir, İç Anadolu’da yer alan ve yerli-yabancı birçok turistin uğradığı şehirlerden birisidir. Tarihi, doğası ve diğer tüm detayları ile sevilen bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

İlk defa gidecekler için Eskişehir’in neyi meşhur, nesi ile ünlüdür merak ediliyor. Zira şehre uğrayacaksanız mutlaka yöresel Eskişehir yemekleri ile tanışmalısınız.

Peki Eskişehir nesi ile meşhur, yöresel yemekleri neler?

Meşhur Eskişehir’in Yöresel Yemekleri

Öncelikle şehirden gitmeden önce tatmanız gereken yemeklere göz atalım. Eskişehir’in neyi meşhur ne yenmeli denildiğinde akla gelen lezzetler şu şekildedir:

Çibörek

Haber Resmi

Listenin ilk sırasında yer alan Çibörek birçok Eskişehirlinin şaşırmayacağı durumdur. Çünkü bu lezzet denildiğinde akla doğrudan Eskişehir gelmektedir. Özel hazırlanan harcı ve pişirme usulüyle seveni çoktur.

Kıygaşa

Haber Resmi

Hamur işi denildi mi Eskişehir’de çeşitli yemek tarifleri sayabiliriz. Kıygaşa da bunlardan birisidir. Halk arasında farklı versiyonlarına ‘pişi’ de denmektedir. Eskişehir’de kendisine özgü bir tarz ile yapılarak servis edilir.

Kuzu Sorpa

Haber Resmi

Kırım Tatarları tarafından Anadolu’ya taşınan ve Eskişehir’in meşhur yemekleri arasında Kuzu Sorpa yer alır. Sorpa aslında bir çorbadır. En temel özellikleri yüksek besin değerlerine sahip olması ve etten yapılmasıdır. Kuzu eti ile yapılan bu çorbayı mutlaka denemelisiniz.

Boza

Kış aylarının vazgeçilmez içeceği olan boza Eskişehir’e has lezzetler arasında bulunuyor. İçecek olan ve koyu kıvamı olan boza besin değeri açısından yüksektir. Kalorisi de yüksek olduğundan dikkatli tüketmek gerekir.

Met Helva

Haber Resmi

Pişmaniyeye benzer yapısı bulunsa da Eskişehir’in neyi meşhur denildiğinde ayrı bir lezzet olarak akıllara Met helva gelecektir. Öyle ki bu lezzet şehir dışına yaygın olarak satılmaktadır. Tatlı olan yapısıyla şehir dışındaki sevdikleriniz için hediyelik alabilirsiniz.

Eskişehir Neyi ile Meşhur?

Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden birisi olan Eskişehir’de meşhur olan yemekler kadar farklı durumlar söz konusu olacaktır. Eskişehir’in neyi meşhur denildiğinde Nasrettin Hoca ve Yunus Emre’ye değinmemek olmaz. Çünkü bu isimlerin şehirde yetiştiği, yaşadığı bilinir.

Es Es’e gelen herkesin fotoğraf çekindiği Porsuk Çayı da ünlü doğal alanlarındandır. Nehir çevresinde yaz döneminde oluşan ortam birçok kişi tarafından sevilmektedir.

Son olarak eğitim yuvası, ‘öğrenci şehri’ olarak bilinen Eskişehir’de iki ayrı devlet üniversitesi bulunur. Öğrenciler tarafından yıllardır tercih listesine eklenmektedir.

Haber Resmi

Meşhur Eskişehir’in Gezilecek Yerleri

Tatilinizde Eskişehir gezi rotası oluşturmak isterseniz gelmeden önce gideceğiniz yerleri belirleyin. Eskişehir’in meşhur gezi yerleri şu şekilde özetlenebilir: