Öncelikle umarım herkesin bayramı sağlıklı, huzurlu, mutlu ve bol kahkahalı geçmiştir. Bayram gelince kimileri tatile gitmeyi tercih eder, kimileri ise ailesiyle vakit geçirir. Her iki durumda da rutin beslenmemizde bozulmalar meydana gelir. Biraz fazla kaçıranlarda da 1-3 kilo arasında artışlar görülebilir. Ama önemli olan buna hemen müdahale etmektir. O zaman bayram sonrasında hızlıca toparlanmak için neler yapabiliriz diye düşünenler için maddeler halinde yapılacakları yazdım.

Haber Resmi

Fazladan her 1 gr karbonhidrat ortalama yanında 3-4 gram su tutar. Bu yüzden fazladan aldığımız karbonhidratlar vücutta ödem olarak birikir. Bu da tartıda 1-3 kilo arası bir fazlalık gösterebilir. Ödem atmanın en kolay yolu da su tüketimini arttırmaktır. Kilo başına en az 33 ml su tüketirseniz ödem problemi çabuk çözülecektir. Ödem problemini çabuk çözmek için de aşağıdaki tarifi uygulayabilirsiniz;

Ödem Çayı

Malzemeler:

Hazırlanışı: Elma ve limonumuzu dilimliyoruz, diğer tüm malzemeleri ekleyip 2 litre suda kaynatıyoruz, kaynadıktan sonra çubuk tarçınımızı ilave ediyoruz ve ocaktan alıp demlenmesini sağlıyoruz. Gün içinde ara öğünlerde ödem çayımızı sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz. 1 haftadan daha uzun süre uygulamayınız. Kronik hastalığı olan, hamile ve emziren bireylerin de kullanması için uygun değildir.


2️) Günlük sebze tüketimini 5 porsiyona çıkarın

Sebzeler lifli ve antioksidan kaynağı olduğu için fazla et tüketiminin vücutta biriktirdiği toksinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Etin sindirimi de zor olduğu için devam eden günlerde sebze alımını arttırmak sindirim, hazımsızlık gibi problemlere de iyi gelecektir. Et tüketiminin artmasıyla hayvansal yağ alımı da beraberinde arttığı için safrada taş veya çamur olanların ağrı hissetmesi de kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden sebze alımını arttırmak çok önemlidir. Her öğüne bol yeşil salata eklerseniz ve öğle + akşam yemeğinde 1’er tabak sebze yemeği tüketirseniz 5 porsiyona ulaşabiliriz.

3️) Tuz tüketimine dikkat

Az önce belirttiğimiz ödem tutma durumu fazla tuz alımıyla birlikte artmakta ya da fazla ödemin vücuttan uzaklaştırılması zorlaşmaktadır. Bunun önüne geçmek için yumurtaya, salataya vs tuz eklememeye çalışın; sadece yemeklerde tuz olsun.

4️) Kahve alımını azalt yerine daha çok yeşil/beyaz çay ekle.

Bitki çayları antioksidan özelliği ile yine şişkinlik, hazımsızlık problemlerine iyi gelecek; vücuttan fazla suyun uzaklaştırılmasına yardımcı olacaktır. Bunun aksine kahve vücutta ödemi arttırmaya sebep olan bir içecektir. Bu dönemde azaltılmasını tavsiye ediyorum. Tansiyon hastaları ve kan sulandırıcı kullananların yeşil/beyaz çay gibi çayları tüketmemesini öneriyorum.

5️) Daha hareketli olmaya çalışın

Hareket etmek aldığınız kaloriyi harcamak için en basit ve etkili yoldur. Fazla beslendikten sonraki günlerde kendimize ceza verir gibi çok az beslenmektense hareketi arttırarak rutin beslenmeye dönmek daha sağlıklı ve sürdürülebilirdir. Günlük 20 dk bile yürüyüş yapsanız alışkanlık kazanmanız için güzel bir adım olacaktır. Ortalama 30-40 dk düzenli egzersiz ise en ideal olan egzersizdir.

Bayram Sonrası Çabuk Toparlanmak için 2 Günlük Detoks Menüsü

1.GÜN

UYANINCA: 1 tatlı kaşığı elma sirkesi (tercihen ev yapımı) + 2 bardak ılık su

KAHVALTI:

 

ARA ÖĞÜN:

 

ÖĞLE YEMEĞİ

Blenderdan geçirerek ya da karıştırarak tüketiniz.

 

ARA ÖĞÜN:

 

AKŞAM YEMEĞİ

 

2.GÜN

 

KAHVALTI:

Hepsini blendirdan gecir ve ic.  

 

ARA ÖĞÜN:

 

ÖĞLE YEMEĞİ

 

ARA ÖĞÜN:

Tüm malzemeleri blenderdan geçirerek bekletmeden içiniz.

  

AKŞAM YEMEĞİ

 

Soğuk Çorba

Karıştırıp tüketiniz.

NOT: Bu diyet herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve hamilelik/emzirme durumları olmayan bireyler için örnek olarak hazırlanmıştır. 2 günden fazla uygulanmasını da önermiyorum.

İnstagram Sayfası: https://www.instagram.com/dyt.kubralbayrak