Odunpazarı Belediyesi'nin, Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’inci yıl dönümünü dolayısıyla gerçekleştirdiği etkinlikler kapsamında Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Eskişehir’in Kurtuluş Mücadelesindeki Yeri ve Önemi; Atatürk’ün Eskişehir Temasları” konulu söyleşiye konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğe; Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, şehrin önde gelen iş adamları, Sivil Toplum Kuruluşu başkanları, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı. Söyleşi Programı Saygı Duruşu ve istiklal Marşı'yla başladı.

Haber Resmi

Ünlü tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü ise Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Burgaç yaptı.

Haber Resmi

Prof. Dr. Ortaylı’dan Büyükerşen’e övgü

Salona girişinde protokolü selamlayan Ortaylı, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e övgüleriyle konuşmasına başladı. Ortaylı, “Yılmaz Büyükerşen Hocamız, bizim hem hocamızdır, zor günlerden Anadolu Üniversitesi’ni kurmuştur hem de bir şehrin nasıl dönüştürülebileceğini, Türklerin kendilerini en zayıf addettikleri şehir kültürünü dönüştürme, değiştirme ve bir orta Anadolu kasabasını, zenginliklerine rağmen çizgisini ortaya koyamayan bir şehrin ne yapılabileceğini göstermiştir, şeref duyuyorum. Aynı zamanda onun çalışma arkadaşı olan Odunpazarı Belediye Başkanımıza, Kazım Bey’e bu mühim günde beni buraya davet ettiği için son derece müteşekkirim” diye konuştu.

“Eskişehir tarih bakımından zengindir”

Söyleşi konusuna geçmeden önce Eskişehir hakkında konuşmasını sürdüren Ortaylı, “Benim Ankara ve İstanbul dışında ilk defa tadına baktığım, gördüğüm şehir Eskişehir’dir. Zaten Eskişehir’de ne oluyor diye, Ankara ve İstanbul’da hep duyuyorum. Demek ki şehri görüşüm burada çoğunuzun yaşından önce. Büyük değişiklikler geçirdi, fakir bir şehir değildi katiyen. Hatta Anadolu ortalamasının üzerinde olduğunu istatistikler de biliyor. Yani 50’li 60’lı yıllarda bile bir sanayi çarşısı teşekkül etmişti. Tahıl ziraatıyla çok zenginleştiğini biliyoruz. Tarih bakımından zengindir çünkü 19’uncu yüzyılda 1892’dir demiryolunun ulaşımı, önemlidir. Çünkü Afyon olmasa Eskişehir olacaktı telaki noktası. Burada demiryolu merkezi vardı, yüksek mahkeme temyiz mahkemesi vardı. Burada daha çok şey olacaktı. Bugün de olması lazım” ifadelerini kullandı.

“Eskişehir sağlam bir kültür merkezi olacaktır”

Eskişehir’in bir kültür merkezi potansiyeli olduğunun altını çizen ve şehrin önemine vurgu yapan Ortaylı, şunları söyledi:

“Burası çok erkenden kuvvetli bir liseye sahip oldu, çok erkenden de üniversiteye kavuşanlardan. Üniversitenin nasıl olacağını bilmiyorum, burada konuşulacak bir konu değil ama her an bazı problemler çöktüğü ve kalktığı zaman burası tekrar önemli bir merkez olur. Eskişehir tekrar yardımcı bir payitaht gibi görev görebilir ve bir kültür yolu üzerindedir. Atatürk’ün başkentinde Türkiye Cumhuriyeti’nin geliştirdiği önemli kültür merkezinde çok önemlidir. Ankara Üniversitesi’nde okumak mühim şeydir, İstanbul’da bir takım kendini toparlayamamış üniversitelerde sürünmektense Eskişehir’de de okumak iyidir. Bu yol İstanbul ile Anadolu arasında sağlam bir kültür merkezi olacaktır. Sanayi de buna yatkındır. Burada Hava Kuvvetlerimizin çok önemli üsleri var. Bu Eskişehir’in sanayi ve ulaşımını da kuvvetlendirecektir bir askeri tesis. Ankara’ya göre güney ve Kuzey arasında bir yakınlık sağlıyor. Onun için ben buranın büyüyeceğinden eminim. Bazı şeyleri birlikte yapmak lazım. Türkiye’nin entelektüellerinin, sanatçılarının el atması gereken belediyeleri desteklemesi gereken yerler, her şey parayla olmuyor.”

Ortaylı’nın açılış konuşmasının ardından program; “Eskişehir’in Kurtuluş Mücadelesindeki Yeri ve Önemi; Atatürk’ün Eskişehir Temasları” konulu söyleşi ile devam etti.

Haber Resmi

Programın sonunda Başkan Kurt, Prof. Dr. Ortaylı’ya teşekkür plaketi takdim etti. Prof. Dr. Ortaylı'nın bilgisi ve deneyimi, katılımcılara Eskişehir'in tarihindeki bu önemli dönemleri daha iyi anlamalarına yardımcı oldu. Etkinlik, hem tarih meraklıları hem de şehir halkı için oldukça öğretici ve ilham verici bir deneyim sundu.