Deprem ülkemizin en gerçekçi konularından birisidir. Söz konusu Eskişehir depremleri olduğunda da geçmişte görülebilecek bazı örnekler göze çarpmaktadır.

Şüphesiz Eskişehir Porsuk Çayı şehrin en popüler noktalarından birisidir. Gerek kalıcı konutların var olması gerekse etrafındaki mağaza/kafeler dikkat çeker. Peki ama Porsuk Çayı ve çevresi deprem için ne kadar güvenli?

Eskişehir Porsuk Çayı ve Çevresi Deprem için Güvenli mi? Dayanıklı mı?

Haber Resmi

En son Kahramanmaraş depremleri sonrası yine büyük bir korku herkesin içini kapladı. Uzmanlar farklı şehirler için açıklamalarda bulundu. Eskişehir deprem açıklaması da bunlar arasında bulunuyordu.

Şehirde yer alan üniversitelerde görevlerini sürdüren uzmanlar özellikle Eskişehir Porsuk Çayı çevresine dikkat çekiyor. Çay olması sebebiyle bu alanın temellerinin sağlam olmadığı görüşü hakim.

Özellikle Porsuk Çayı’nın su ile birlikte beraberinde getirerek oluşturduğu yumuşak alüvyon topraklar deprem karşısında tamamen dayanıksız bir duruş sergileyeceğinden bu bölgede yaşamanın riskli olduğu dile getiriliyor.

Güncel Durum Belirsizliğini Sürdürüyor

Günümüzde Eskişehir Porsuk Çayı sınırları belli olsa da geçmiş yıllarda bu konu netlik kazanmamıştır. Özellikle çayın hangi sınırlara kadar ulaştığı, hangi bölgelere alüvyon taşıdığı tamamen muallaktır.

Bu durum aslında sadece günümüzde bildiğimiz çay ve çevresini etkilemediğinin göstergesidir. Geçmişte çayın yer aldığı kanal ve çevresi de riskli olacağı bilinmelidir. Günümüzde yüksek bir ihtimalle eski çay sınırları üzerine çoktan binalar yapılmış durumda…

Haber Resmi

Eskişehir Porsuk Çayı ve Çevresinde Taşıyanlar Deprem için Ne Yapmalı?

Öncelikle zemin konusunda detaylı bilgilere ilgili belediye ve çalışma yapan uzmanların kaynaklarından incelemelisidir. Eğer zemin sandığınız kadar kötü değilse bir de apartmanınızı kontrol ettirmeniz gerekebilir.

Yaşanan binanın kaç yılındaki yönetmeliğe uygun yapıldığı, ne kadar sağlam olduğu önem arz eder. Deprem için apartman kontrolü yapan firmalardan destek isteyerek bunu inceletebilirsiniz.