ads
DOLAR 34.26 ₺
EURO 37.20 ₺
G.ALTIN 3,011.52 ₺
Ç.ALTIN 5,094.89 ₺
ATA 21,065.13 ₺
BİLEZİK 2,841.93 ₺

6 Adımda İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

Genel Gündem
Yayınlama: 21 Ekim 2024 Pazartesi 12:55 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Buket Özgeren

iş kazaları bildirimi neden önemlidir? İş kazası nasıl bildirilir? İşte detaylar;

6 Adımda İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

İş kazası genellikle iş esnasında veya iş yerinde meydana gelen çalışanların zihinsel veya bedensel zarar görmesine neden olan olaylardır. İş kazası tanımı içerisine iş yerinde geçirilen kazalar dışında iş için gerçekleştirilen faaliyetler esnasında meydana gelen kazalar da vardır.

Haber Resmi

İş kazası bildirimi ise meydana gelen bir iş kazasının işveren tarafından ilgili yerlere kurallara uygun şekilde bildirilmesidir. İş kazası bildiriminde bulunmak işverenin resmi sorumluluğundadır. İşverenin bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda ciddi yaptırımlar uygulanır. İş kazası bildirim süreci belli aşamalardan oluşur. İşte 6 adımda iş kazası bildirimi

1 – ilk yardım ve Acil müdahale: iş kazasını yaşayan bireye öncelikle ilk yardım müdahalesi yapılmalıdır. İşyerinde bulunan ilk yardım ekipleri ilk müdahale ile durumu stabil hale getirmeyi amaçlar. Eğer ciddi bir yaralanma varsa acil servis aranmalıdır.

2 – kaza sonrasında kazanın meydana geldiği yer güvenlik altına alınır. Hem kazanın tekrarını önlemek hem de kaza alanında yapılacak incelemeleri kolaylaştırmak için bu önemli bir adımdır.

3 – İş kazası bildirimi: için öncelikle iş kazası bildirimi formu doldurulur. Bu formda kazanın ne zaman, nerede meydana geldiği gibi bilgiler yer alır. Ayrıca daha detaylı olarak kazazedelerin isimleri, yaralanma türü gibi detaylı bilgilerde forma yer alır.Haber Resmi

4 – ilgili Mercilere Bildirme: iş kazası bildirimi kazanın gerçekleştiği günü takip eden 3 iş günü içerisinde yapılmalıdır. Bu bildirim SGK’nın ilgili birimlerine yazılı olarak yapılabileceği gibi elektronik ortamda da yapılabilir.

5 – İş Sağlığı ve Güvenlik Toplantısı: iş kazasından sonra iş sağlığı ve güvenlik kurulunun toplanması gerekir. Toplantıda ise kazanın neden ve sonuçları değerlendirilir. Bu toplantı daha sonradan benzeri kazaların olmaması için oldukça önemlidir.

6 – Kazanın İncelenmesi ve Raporlanması: kaza sonrasında iş güvenliği uzmanları tarafından kaza değerlendirilir. bu inceleme kazanın oluş şeklini öğrenmek için yapılır.

İş yerinde meydana gelen kazanın bildirimi oldukça önemlidir. İş kazalarının doğru şekilde bildirilmesi iş yerinde alınacak güvenlik önlemleri açısından oldukça önemlidir.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code