MEB Akademi Giriş Sınavı dile getirilmesiyle beraber gündeme bomba gibi düştü. 2025 yılında ilk kez gerçekleşmesi beklenen sınav hakkında detaylar öğretmen adayları ve memurlar tarafından merak ediliyor. MEB Akademi Giriş Sınavı kimleri kapsıyor, her memur adayı bu sınava girebilecek mi gibi sorular sorulmaya devam ediyor. Sizler de bu konu hakkında bilgileri merak ediyorsanız işte detaylar!
Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen açıklama ile Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun çıkarıldığı duyuruldu. Bu kanuna bağlı olarak Milli Eğitim Akademileri’nin kurulduğu belirtildi. Bu akademilere öğretmen adaylarının kabul edilebilmeleri için bir sınava girecekleri bu sınavın da MEB Akademi Giriş Sınavı olarak yapılacağı açıklandı.
Yukarıda ki bilgilendirme metninden de anlaşılacağı üzere MEB Akademi Giriş Sınavı öğretmen olarak istihdam edilecek olan adayları, bu mesleği gerçekleştirebilmelerine kaynaklık edebilecek en az lisans düzeyindeki bir yükseköğretim kurumundan mezun olanları kapsamaktadır.
Sınavın adaylara duyurulmasıyla beraber sınavı gerçekleştirecek kurumun Milli Eğitim Bakanlığı mı yoksa ÖSYM mi olduğu da merak ediliyordu. Geçtiğimiz günlerden yapılan açıklama ile sınavın ÖSYM tarafından yapılacağı kesinleştirildi.
Buna bağlı olarak MEB Akademi Giriş Sınavı hakkında akıllara ÖSYM takviminin belli olup olmadığı sorusu gelmeye başladı. ÖSYM her zaman olduğu gibi 2025 yılında gerçekleşecek olan sınavların tarihlerini de adaylara erkenden duyurdu. Söz konusu hakkında takvimi merak ediyorsanız aşağıdaki tabloyu inceleyerek detaylar hakkında bilgi edinebilirsiniz;
MEB Akademi Giriş Sınavı ÖSYM Takvimi |
||
Sınav Başvuru Tarihi |
Sınav Oturum Tarihi |
Sınav Sonuç Açıklama Tarihi |
8-20 Mayıs 2025 |
13 Temmuz 2025 |
13 Ağustos 2025 |
Öğretmen adaylarını heyecanlandıran yeni sistemde MEB Akademi Giriş Sınavı hakkında detaylar araştırılıyorken en çok sorulan sorulardan biri sınav konularının belli olup olmadığı oldu. Henüz çok yeni şekilde dile getirilen sınav hakkında konu dağılımları açıklaması henüz yapılmamaktadır.
AGS sınavı soru dağılımı nasıl olacak sorusu sorulmaya devam ederken ÖSYM’den konu ile ilgili detaylı açıklama henüz gelmedi. Fakat resmi olmayan kurumlardan gelen açıklamalar doğrultusunda sınav soru dağılımın şu şekilde gerçekleşmesi ön görülmektedir;
Tekrar belirtmek gerekir ki bu soru dağılımı resmi olmayan kurumlar tarafından ortaya atılmaktadır. MEB Akademi Giriş Sınavı soru dağılımı hakkında resmi açıklama ÖSYM tarafından yapılacaktır.
Değişen sınav sistemleri ve öğretmen alımları ile beraber Türk Milli Eğitim Sistemimin temel ilkeleri de merak edilmeye başlandı. Bu bağlamda Milli Eğitim Sisteminin temel esasları şu şekilde belirtilmektedir;
1961 yılında İlköğretim’le alakalı çıkarılan kanun olması bakımından 222 sayılı kanun oldukça önemlidir ve kapsayıcıdır. Türkiye’de çocukların eğitime başlayacakları yaş da dahil zorunlu eğitim kaç yıl süreceğine kadar aklınıza gelebilecek tüm detayları içeren bu kanun hakkında detaylı okumayı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak yapabilirsiniz.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.4.222.pdf
Türk Milli Eğitim Sistemi düzenlenirken esas olarak alınması gereken ilkeleri, Devletin eğitim-öğretim sistemindeki tamamlayıcı rolünü, eğitim sisteminin kapsayıcı yapısını, öğretmenlik mesleğinin görev ve sorumluluklarını, eğitimde kullanması gereken araç-gereçleri ve okul bina sistemindeki yapılar da dahil her türlü ayrıntıyı anlatan kanuna 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu denilmektedir. Bu kanun hakkında detaylı okuma yapmak istiyorsanız aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.