Mail order nasıl yapılır sorusunun yanıtı için POS cihazı, özel bir form ve telefon gibi farklı seçenekler vardır. Bu işlem, kredi kartı ile POS cihazının fiziki olarak aynı ortamda bulunmadığı durumlarda tercih edilen bir ödeme yöntemidir. İşletmeler veya müşteriler için alternatif bir ödeme yöntemi olmasına karşın, hiçbir zaman ödemelerde birincil seçenek değildir.

Kredi kartlarının yaygınlaşması ile ödeme alışkanlıkları ciddi anlamda değişmiştir. Günümüzdeki alışverişlerin çok büyük bir kısmında ödemeler kredi kartları ve POS cihazları üzerinden yapılır. Ancak POS cihazı arızası, internet problemleri ve kredi kartının manyetik kısmındaki sorunlar nedeniyle bu yöntem bazen kullanılamaz.

İşte bu tip durumlarda mail order yöntemi devreye girer. İşletmeler ve müşteriler için söz konusu türden durumlarda, mail order nasıl yapılır sorusunun yanıtı önem taşır.

Mail Order Nedir?

Mail order yöntemi; kredi kartı bilgilerinin kullanılarak ödemenin gerçekleştirilmesidir. Bu yöntemde fiziki olarak kredi kartının kullanılmasına gerek yoktur. Kredi kartı bilgileri, ödeme yapmak için yeterlidir.

Bu yöntem, POS cihazı ile kredi kartının aynı anda olmadığı durumlarda tercih edilir. Kredi kartının ya da POS cihazının herhangi bir nedenden dolayı çalışmadığı durumlarda, ödeme yapılmasını ve alınmasını sağlar. Bu aşamada mail order nasıl yapılır sorusu gündeme gelir. Mail order işlemi, e-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken kart bilgilerinin girilerek ödeme yapılması ile benzerlik gösterir.

İşletmeler mail order ile ödeme alma sürecinde kart sahibinin bilgilerini alır ve sisteme girer. Böylece ödeme sistemden çekilir. İşletmeler, çekilen ödemeyi anlaşmalı oldukları bankalardan alırlar.

Mail Order Nasıl Yapılır?

Haber Resmi

Mail order nasıl yapılır sorusunun yanıtı, birkaç aşamadan meydana gelir. Bu aşamalara dair detaylar aşağıdaki gibidir:

1 - Kartı Mail Order İçin Açtırma

Bu işlemle ödeme yapılabilmesi için kart sahibi, kartın bu özelliğini aktif hale getirmesi gerekir. Mail order sistemi, mobil bankacılık uygulamaları, internet bankacılığı ve müşteri hizmetleri üzerinden açtırılır. Bu işlem sonrasında söz konusu yöntem üzerinden ödeme yapılabilir. Kredi kartının bu özelliği açtırılmadığında, mail order yönteminin kullanılması mümkün değildir.

2 - Kart Bilgilerinin Alınması

Ödeme için kart bilgileri alınır. Burada gerekli olan bilgiler şu şekildedir:

Bu bilgiler alınarak direkt POS cihazına girilir ve ödeme alınır. Ancak POS cihazının fiziksel olarak bulunmadığı ya da arızalı olduğu ortamlarda ise kart bilgiler mail order formu üzerine alınır. Daha sonra bu bilgiler kullanılır.

3 - Ödemenin Gerçekleştirilmesi

Alınan bilgiler, ödeme için sisteme girilir. Bu işlem bazen POS cihazı üzerinden yapılırken, bazen de internet üzerinden gerçekleştirilir. POS için mail order kullanıldığında tek slip çıkar ve bu slip, işletmede kalır. Alınan ödeme, POS cihazının bağlı olduğu banka hesabına iletilir. Banka ile yapılan anlaşmaya göre bu para 1-3 gün içinde alınabilir. Mail order nasıl yapılır sorusunun yanıtı, üç adımda bu şekilde verilebilir.

İşletmelerin mail order ile alışveriş imkanı sunması için POS cihazlarının bu özelliğinin aktif olması gerekir. Bunun için işletmelerin bankaları ile görüşmesi ve gerekli işlemleri gerçekleştirmesi yeterlidir.

Mail Order ile Ödemeler Nasıl Alınır?

Haber Resmi

Mail order nasıl yapılır sorusu kadar, ödemelerin nasıl alınacağı da merak edilir. İşletmeler, kart bilgilerini aldıktan sonra POS cihazına bu bilgileri girerek ödemeleri tahsil eder. Tahsil edilen ödemeler, direkt olarak işletmenin bağlı olduğu banka hesabına aktarılır. İşletmeler, bu hesap üzerinden ödemelerini alarak, kullanabilir.

İşletmelerin ödeme almak için mail order özelliği açık olan POS cihazlarının olması gerekir. Ayrıca bu yöntemle ödeme alacak farklı ödeme sistemlerinin olması da yeterlidir.

Mail Order Nasıl Kapatılır?

Kredi kartlarının mail order ile alışveriş işlemlerine kapatılması için banka ile iletişime geçilmesi yeterlidir. Ayrıca bazı bankalar, mobil uygulama ve internet bankacılığı üzerinden de bu özelliğin açılıp kapatılmasına imkan verir. Kullanıcılar, sunulan seçeneklerden birini kullanarak kredi kartlarının bu özelliğini pasif hale getirebilir. Bu adımın, mail order nasıl yapılır sorusu için kritik rolde olduğu unutulmamalıdır.

Mail Order Güvenli Mi?

Mail order, birincil ödeme yöntemi olarak kullanılan bir seçenek değildir. Bu yöntem, herhangi bir şekilde kredi kartı ile POS cihazından en az birinin ortamda olmadığı durumlarda tercih edilir. Söz konusu yöntemde kredi kartı bilgileri alınır. Bu bilgilerin açık olarak alınması, güvenlik açısından riskli olarak kabul edilir.

Kart bilgilerinin sadece işletmelerde kalması ve üçüncü kişilerle paylaşılmaması son derece önemlidir. Bu bilgilerin farklı kişilerin eline geçmesi, ciddi sorunlara neden olur. Bu yüzden bilgilerin güvenli bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. Mail order nasıl yapılır sorusu ile birlikte buradaki güvenlik risklerinin de mutlaka dikkate alınması gerekir.

Mail Order Avantajları Nelerdir?

Haber Resmi

Mail order yönteminin kendi içerisinde farklı avantajları vardır. Öne çıkan avantajlardan bazıları, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:

Avantajlar

Açıklama

Uzaktan Ödeme

Bu yöntem sayesinde müşteriler fiziksel olarak bulunmadıkları bir mağazada kredi kartları ile ödeme yapabilirler. Taksit veya benzeri periyodik ödemeler de bu sayede uzaktan yapılabilir.

Hız ve Kolaylık

Bu işlem son derece hızlıdır ve kısa sürede ödeme yapılmasını sağlar. Kart numarası, son kullanma tarihi ve güvenlik kodu (CVV/CVC) bilgilerinin verilmesi, ödeme için yeterlidir.

Zaman Tasarrufu

Mail order, hem alıcılar hem de satıcılar için zaman tasarrufu sağlar. Ödeme için fiziki olarak mağazaya gitme şartını ortadan kaldıran bir yöntemdir.

Düşük Komisyon

İşletmeler, bu yöntem için düşük komisyonlar öder.

Mail Order Nasıl Yapılır Konusu ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Haber Resmi

Mail order nasıl yapılır konusu hakkında sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 - POS Cihazından Mail Order Nasıl Yapılır?

POS cihazından mail order yapmak için İşlemler > Özel İşlemler > Mail Order İşlemleri adımları izlenir. POS cihazının markasına bağlı olarak bu adımlar farklılık gösterebilir.

2 - Mail Order Nasıl Yapılır?

Mail order, kredi kartsız ödeme yöntemidir. Bunun için müşterilerden kredi kartı bilgileri (kart numarası, son kullanma tarihi ve güvenlik kodu) alınır. Bu bilgiler, POS cihazına girilerek ödeme alınır.

3 - Mail Order İşlemi Güvenli Mi?

Söz konusu yöntemde kredi kartı bilgileri açık olarak işletmelerle paylaşılır. Bu durum bir risktir, ancak işletmelerin bilgileri üçüncü kişilerle paylaşmaması durumunda söz konusu risk ortadan kalkar.

4 - Mail Order Yapmak Yasal Mı?

Bu sistem ile ödeme yapmak yasaldır. Zaten söz konusu imkanı, bankalar yasal mevzuata dayanarak kullanıcılarına sunarlar.

5 - Mail Order Limiti Ne Kadar?

Mail order limiti yoktur. Kartın limitine göre istenen büyüklükte işlemler yapılabilir.