İsrail’in Gazze saldırılarının devam etmesiyle birlikte bölgede sular durulmuyor. Söz konusu savaş ortamında Hamas’a ait önemli isimlerin de öldürülmesi gündeme sık sık geliyor. 7 Ekim olaylarından sonra artan savaş şiddetinin son haberi ise Yahya Sinvar’ın ölümü ile geldi.

Peki Yahya Sinvar öldü mü? Yahya Sinvar kimdir, nerelidir? İşte konu hakkında bilgiler.

Yeni Hamas Lideri Yahya Sinvar Kimdir?

Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi’nin güney bölümünde yer alan Han Yunus Mülteci Kampı’nda doğdu. Aslen Filistinli olan Yahya Sinvar, 2024 yılı itibarıyla 62 yaşındadır.

1948 yılında Filistin’de meydana Nakba (Felaket) olaylarının ardından ailesi ile birlikte Aşkelon’dan ayrılıp Gazze Şeridi’ne sığınmıştır. Eğitimini bu bölgede alan Sinvar daha sonra Gazza İslam Üniversitesi Arap Dili alanında tahsilini tamamladı.

Uzun Yıllardır Hamas’a Hizmet Veriyordu

Haber Resmi

Genel olarak Yahya Sinvar kimdir bakılacaksa geçmişe göz atmak gerekiyor. Henüz 19 yaşındayken yıl 1982 olduğunda ilk defa göz altına alınmıştır. İsrail tarafından gerçekleşen bu durumun nedeni ise ‘İslami Faaliyetler’ olarak duyurulmuştur. Far hapishanesinde birkaç ay yattıktan sonra 1985 yılında ikinci kez göz altına alınmıştır.

Gerçekleştirdiği faaliyetler dolayısıyla dönemin Hamas kurucusu Şeyh Ahmed Yasin’in güvenini kazandığı biliniyor. Henüz 25 yaşındayken Hamas’ın iç güvenlik örgütü diye bilinin El-Mecid’i kurmuştur.

1988 yılında tekrar tutuklanan Yahya Sinvar, 12 kişinin ölümünden suçlu bulundu ve 2011 yılına kadar İsrail hapishanesinde kaldı. 2011 yılında İsrail ile esir takası sırasında serbest kalan Yahya Sinvar görevlerine kaldığı yerden devam etti.

Hamas ve Yahya Sinvar İlişkisi

Haber Resmi

Hamas, Yahya Sinvar kimdir konusunda önem arz etmektedir. Çünkü buraya yönelik faaliyetleri dünyada tanınmasına neden olmuştur. Serbest kaldıktan sonra 2013 yılında Hamas’ın Gazze Şeridi’nde bulunan Siyasi Bürosu’nda görevli hale getirildi. 2017 de büronun başında bulunuyordu.

İsrail birlikleri tarafından, İsrail işbirlikçilerini öldürmesi sebebiyle ‘Han Yunus Kasabı’ lakabını taktığı biliniyor. 2021 yılında gerçekleşen İsrail hava saldırılarından kurtulmasıyla adından daha da söz ettirmiştir.

Son olarak 31 Temmuz’da Tahran’da Hamas’ın lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesiyle liderlik koltuğuna geçmiştir. Yeni Hamas lideri olarak bilinen Yahya Sinvar, 7 Ekim 2023 Aksa Tufanı sorumlusu olarak da gösteriliyordu.

Birkaç gündür İsrailli yetkililer tarafından yeni Hamas lideri Yahya Sinvar’ın öldürüldüğü bilgisi konuşulmaktadır. Bu duyumların artması sosyal medyada da Yanya Sinvar kimdir? Yahya Sinvar öldü mü sorularını arttırmıştır.

Yahya Sinvar Öldü mü?

Haber Resmi

17 Ekim Perşembe günü İsrail yetkilileri tarafından Yanya Sinvar’ın Gazze’de öldürüldüğüne dair haberler paylaşılmaya başladı. Hamas tarafından durum hakkında net bir bilgi paylaşılmamakla birlikte İsrail kısa süre sonra kesin öldürüldüğüne dair bir ilan duyurdu.

Sosyal medyada Yahya Sinvar’a benzeyen görseller dolaşmaya başladı. Son olarak İsrailli askerler öldürüldüğü iddia edilen yeni Hamas lideri Yahya Sinvar’ın üzerinden çıkan eşyalar şeklinde bir görsel paylaştı.