Medyaya yansıyan kadın cinayetleri günden güne artış göstermektedir. Bu durum ise artık Türkiye’de kadın cinayetlerinin en çok hangi ilde olduğu konusunda merak uyandırmaktadır. Türkiye’nin son 10 yıllık Kadın Cinayetleri Haritalaması Araştırması kadın cinayetleri ile ilgili verileri değerlendirdi işte sonuç;

2015 yılından beri yürütülen Medyaya Yansıyan Kadın Cinayetlerinin Haritalandırması Araştırması 25 Kasım günü yani Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası mücadele gününde son on yılın verilerini derledi. Sonuç ise ürkütücü.

Araştırmaya göre 2010 ve 2020 yılları arasında bile sadece en az 2 bin 534 kadın öldürüldü. Bu ölümlerin en çoğu şehir olarak İstanbul’da yaşanırken ilçe bazlı değerlendirmede ise Adana Seyhan’da yaşandı.

Kadın cinayetlerinin bir numaralı failleri kadınların eşleri ya da sevgilileri oldu. Ölümlerin her 5 inden 1’i boşanma sürecinde gerçekleşti. Öldürülen her 5 kadından biri taciz mağduru oldu. Cinayetlerin çoğu evde ve ateşli silah ile gerçekleşti.

Haber Resmi

Araştırmaya göre cinayetlerin en çok olduğu iller;

Kadın cinayetlerinin en fazla olduğu il İstanbul’da ilçe bazlı bakıldığında ise ilk sırayı Bağcılar ilçesi alıyor. Daha sonra ise Esenyurt, Fatih, Küçükçekmece takip ediyor.

Haber Resmi

İzmir’de ilçe bazlı ilk sırayı Buca alırken onu Konak ve Karabağlar takip ediyor. Ankara’da ise en fazla kadın cinayeti gerçekleşen ilçeler; Keçiören, Mamak, Çankaya olmuştur.

Eskişehir, bu sıralamada yer almayan illerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu durum olumlu bir tablo gibi gözükse de kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve bu tür vakaların hiçbir şehirde yaşanmaması için toplumsal bilincin arttırılması ve daha etkili politikaların uygulanması büyük önem taşımaktadır