Eskişehir Türkiye’de demiryolu yolunun kavşağı durumunda bulunur. İzmit’ten başlayan ve Eskişehir üzerinden Ankara’ya kadar uzanan demir yolunun yapımına 1889 Nisan ayında başlandı. 1892 yılında ise ilk kez İstanbul-Eskişehir tren seferleri başladı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Eskişehir Gar Müdürlüğü 1892 yılında işletmeye açıldı.

Haber Resmi

Daha sonra yıkılan bu yapı günümüzde aktif olarak kullanılmakta olan Eskişehir Gar Müdürlüğü Binası olmuştur. Eskişehir Gar Müdürlüğü binası temelleri ise 1953 yılında atılmıştır.

Eskişehir içinde şehir ulaşım yollarının mevcut demiryolu hatlarını farklı noktalarda kesmektedir. Bu sebeple Mevcut geçitlere çözüm getirilmesi amacıyla Eskişehir geçişinin yer altından sağlanması planlandı. Eskişehir Gar Geçişi İhalesi 2007 yılında yapıldı.

Haber Resmi

Eskişehir’de demiryolu geçişin yer altına alınması çalışmaları sürerken tarihi tonozlu gar binası Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tarihi bina olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır.

Eskişehir demir yolu Ankara ve tüm Anadolu ile bağlantılıdır. Eskişehir-Ankara 264 kilometre, Eskişehir-Haydarpaşa arası 375 kilometredir.