Bursa; Marmara bölgesinde yer alan ve Türkiye’nin en kalabalık ve en büyük dördüncü kentidir. Ülke geneli bir yana Marmara’da en kalabalık İstanbul’dan sonraki ikinci şehirdir.

Ekonomik şartları dolayısıyla çok gelişen şehirlerden birisi olan Bursa tarihi ve doğal güzellikleriyle de öne çıkmaktadır. Tarihi sayfalarda birçok devlete ve millete ev sahipliği yapmasından dolayı farklı isimlere sahiptir.

Bursa’nın eski adı olarak araştırma yaptığınız bu yüzden farklı örneklerle karşılaşabilirsiniz. Gelin birlikte bu isimlere göz atalım.

Yıllar Önce Bursa’nın Eski Adı Neydi?

Haber Resmi

Bursa Yunanca dilinde Προῦσα, Latincede Prusa ise olarak adlandırılmaktadır. Şehrin en önemli olaylarından birisi Osmanlı Devleti’nde başkent olarak kullanılması gösteriliyor. Hal böyle olunca Bursa eski adıyla da zamanında çok ün kazanmıştır.

Eski kaynaklar incelendiğinde Bursa’nın eski adı Hüdavendigar olarak adlandırılıyordu. 1918 yılına kadar bu isimle adlandırılan şehir daha sonra toprak kayıpları yaşadı, ilçeleri kendisinden ayrıldı. Osmanlı devletinin zor günlerinde Bursa Vilayeti olarak ismi değişti.

Farklı kaynaklar incelendiğinde Homeros ve Yunan tarihçileri Bursa’nın eski ismi olarak Mysia lakabını kullandığı görülmektedir. Roma döneminde şehir Prusa ismiyle anılıyordu.