ABD'nin Massachusetts eyaletinde, sivrisineklerden insanlara bulaşan Doğu At Ensefaliti (EEE) virüsü nedeniyle sağlık alarmı verildi. Yetkililer halkı uyardı: "Bu virüs ölümcül olabilir ve henüz bir tedavisi bulunmuyor."

ABD'nin Massachusetts eyaletinde 2024 yılı boyunca ortaya çıkan ilk Doğu At Ensefaliti vakası, eyalet yetkililerini harekete geçirdi. Boston ve çevresindeki Worcester, Plymouth gibi bölgeler yüksek risk altında bulunuyor ve bu alanlarda sivrisinek ilaçlamaları yoğunlaştırıldı. Bölge sakinlerine ciltlerini kapatan giysiler giymeleri, sivrisinek kovucular kullanmaları ve özellikle sabahın erken saatleri ile akşamüstü dışarı çıkmamaları tavsiye ediliyor.

Doğu At Ensefaliti Nedir?

Doğu At Ensefaliti, enfekte sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşan nadir fakat ölümcül bir viral hastalıktır. Genellikle belirtiler göstermeyen bu virüs, bazı vakalarda yüksek ateş, baş ağrısı, kusma ve hatta beyin iltihabına (ensefalit) yol açabiliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) verilerine göre, bu hastalığa yakalananların yaklaşık %30'u hayatını kaybediyor, hayatta kalanlar ise nörolojik hasarlar gibi ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor.

Haber Resmi

Tehlike Büyüyor, Önlemler Yetersiz Kalabilir

Massachusetts'te bu yılın ilk ölüm vakası 80 yaşındaki bir bireyde görüldü. Yetkililer, virüsün yayılmasını engellemek için çeşitli önlemler alıyor olsa da, halkın bilinçlendirilmesi ve kişisel önlemlerin artırılması gerektiğini vurguluyorlar. Eyaletteki bazı bölgelerde açık hava etkinlikleri yasaklanırken, halkın bu süreçte özellikle dikkatli olması isteniyor.

Bu tehlikeli virüs hakkında daha fazla bilgi edinmek ve en son gelişmeleri takip etmek için yetkililerin yaptığı uyarılara kulak vermek hayati önem taşıyor

Doğu At Ensefaliti Nedir?

Doğu at ensefaliti, enfekte sivrisineklerden insanlara bulaşan, nadir ancak beyin iltihabına yol açabilen arbovirüs kaynaklı zoonotik bir hastalıktır. Yalnızca sivrisineklerin ısırması sonucundan insanlara bulaşaran doğu at ensefaliti menenjit veya ensefalit gibi ateşli bir hastalıkla birlikte nörolojik semptomlara da yol açabilmesiyle bilinir.

İçerdiği potansiyel tehlikeler endişe yaratsa da doğu at ensefaliti zaman zaman ortaya çıkabilen ancak nadir bir hastalık olarak kabul edilir.

Aynı zamanda doğu at ensefaliti, genellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerika ile Karayipler'de bulunan zoonotik sivrisinek vektörlü Togavirüs'ün yol açtığı bir enfeksiyondur.

Ortaya çıktığında birçok vakada belirti göstermeyen doğu at ensefaliti, kimi vakalarda ateş, kusma, ishal ve zaman zaman da uyku sersemliği ortaya çıkarabilir.

Özellikle son dönemlerde ABD’de atlarda virüsün tespit edilmesiyle gündeme gelen doğu at ensefaliti için hastalığa yakalananların yüzde 30’u gibi bir oranda vefat durumu olduğu ifade edildi. Ancak bilimsel olarak daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu da belirtiliyor.

Doğu At Ensefaliti Neden Olur?

Doğu at ensefaliti (Üçlü E), genellikle enfekte bir sivrisineğin ısırması sonucunda insanlara yayılan bir virüsten kaynaklanır. Doğu at ensefaliti virüsü, genellikle bataklıklarda bulunan sivrisinekler ve kuşlar arasında dolaşımdadır. Bu sinek ve kuşların insanların ısırması sonucu virüs bulaşır. Ancak insandan insana geçmez.

Doğu At Ensefaliti Nasıl Bulaşır?

Doğu at ensefaliti, virüsle enfekte olan sivrisineklerin insanları ısırmasıyla bulaşır. Burada önemli olan nokta doğu at ensefalitinin insandan insana bulaşmamasıdır. İnsanlar arası bulaş söz konusu olmadığı gibi hastalık atlardan da geçmez. Yalnızca sineklerden insanlara bulaşan bir hastalık olarak bilinir.

Doğu At Ensefaliti Belirtileri Nelerdir?

Doğu at ensefaliti hastalığına neden olan virüsle enfekte olan kişiler genellikle herhangi bir belirti görmez veya hastalığı rahat geçirir. Ancak belirti gösteren vakalarda yüksek ateş, kusma, ishal, kas ağrısı, titreme, yorgunluk ve kafa karışıklığı ortaya çıkabilir.

Doğu at ensefaliti şu belirtileri gösterebilir:

Ortaya çıkan bu belirtiler genellikle enfekte sivrisineğin ısırmasından 4-10 gün sonra (kuluçka süresi) ortaya çıkar. Eğer hastalık beyin iltihabına yol açtıysa daha ciddi belirtiler de ortaya çıkabilir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Doğu At Ensefaliti Nasıl Teşhis Edilir?

Doğu at ensefaliti tanısı için özel bir test veya tanı yöntemi yoktur. Fiziki muayene veya vücuttaki antikor varlığını belirlemek için beyin omurilik sıvısı test edilir.

Doğu At Ensefaliti Tedavisi Var mı?

Doğu at ensefaliti hastalığının şu an için bir tedavisi yoktur. Buna aşı veya ilaçlar da dahildir. Hastalıkta amaç ortaya çıkan semptomları hafifletmek ve hastalığın daha rahat atlatılmasını sağlamaktır. Semptomları hafifletmek için ise kişinin bol su içmesi önerilir veya ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Doğu At Ensefaliti Hakkında Sık Sorulan Sorular

Doğu at ensefaliti ne demek?

Diğer adı Üçlü E olan doğu at ensefaliti, sivrisineklerden insanlara geçen zoonotik bir hastalıktır. Hastalığa neden olan virüsün arboviros kaynaklı olduğu değerlendirilir.

Doğu at ensefaliti nerede görülür?

Doğu at ensefaliti yaygın olarak Kuzey, Orta ve Güney Amerika ile birlikte Karayipler’de görülür. Bu bölgedeki enfekte sivrisineklerin insanları ısırması sonucundan hastalık ortaya çıkmıştır.

Doğu at ensefaliti için risk faktörleri nelerdir?

Doğu at ensefalitinin sivrisineklerin yaşadığı ve ürediği sulak ve bataklık alanlarda yaşayan veya çalışan kişiler, 15 yaşından küçük çocuklar, 50 yaş üstü bireyler ve bağışıklığı çok zayıf olan kişilerde daha yaygın olduğu değerlendirilir.  

Doğu at ensefaliti için bir aşı var mı?

Doğu at ensefalitiyi önlemek veya hastalığı iyileştirmek için bir aşı yoktur.

Doğu at ensefaliti hastalığı ölümcül müdür?

Yapılan açıklamalar, hastalığa yakalananların yüzde 30’undan vefat durumunu içerse de doğu at ensefaliti herkes için yaşamı tehdit edici bir hal almaz. Hastalık daha çok beyin iltihabını dönüşürse veya kişinin bağışıklık sistemi düşükse olumsuz etkiler yaratabilir. Bir sivrisinek tarafından ısırılıp belirtiler ortaya çıktığında doktora başvurun.

Doğu At Ensefaliti ile ilgili Bilgiler

Kaynak: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/dogu-at-ensefaliti