İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Serdar Ulucan, AKP hükümetinin sığınmacı politikalarını ve mısır ithalatına yönelik kararlarını eleştirerek, hem yerli üreticinin hem de ülke ekonomisinin olumsuz etkilendiğini savundu.

İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Serdar Ulucan: “22 yıllık AKP iktidarının devletimize ve milletimize yaptığı kötülükleri sıralamaya kalksak, buna zamanımız yetmez. Ancak bu iktidarın vatana ve millete yaptığı en büyük kötülük, aziz vatanımızın sınırlarını açarak, kimliği belirsiz milyonlarca sığınmacıyı ülkemize sokmasıdır. Bugün ülkemizde kronikleşmiş ne kadar sorun varsa, bunun altında AKP’nin gayrimillî sığınmacı politikaları yatmaktadır.

Eğer bugün hayat pahalılığı varsa, bunun sebeplerinden biri sığınmacılardır. Eğer kiralar yüksekse, sığınmacılar fiyatları yükselttiği içindir. Eğer vatandaşımız günlerce hastanelerde tetkik sırası bekliyorsa, bunun nedeni sayıları 13 milyonu bulan sığınmacılardır. Bütün bu ekonomik gerçeklerin dışında asıl büyük sorun, sığınmacıların ülkemizde bir beka sorunu oluşturmasıdır. Sınır kapılarının açılarak ülkenin sığınmacılar tarafından istila edilmesi, emperyalist ve Siyonist bir projedir. Bu proje, Türkiye Cumhuriyeti Devletini Türksüzleştirme projesidir.

Bu durumun üzerine AKP iktidarının para karşılığında vatandaşlık sattığını üzülerek görüyoruz. Türk vatandaşlığı, parayla satılacak bir ürün değildir; büyük Türk milletinin vatandaşlık hakları, atalarımızın kanıyla ödenmiştir. Ayrıca, Hatay meselesinden kaynaklı olarak Suriyeliler Türkiye’de gayrimenkul edinemezler. Dolayısıyla, parasını bastırarak vatandaş olma hakları mevcut değildir. AKP hükümetinin para karşılığı sattığı tüm vatandaşlıklar aslen yok hükmündedir!

Maalesef, 238 bin Suriyeli sığınmacıya para karşılığı vatandaşlık hakkı satılmıştır. Her bir Suriyelinin 10-15 aile ferdi olduğu düşünülürse, yaklaşık 3-3,5 milyon Suriyeliye vatandaşlık hakkı satıldığı açıktır. Ülkemizdeki kaçakların tespiti ve sınır dışı edilmesi için; sokaklarda ne kadar suçlu, firari varsa tamamının tespit edilip cezaevine gönderilmesi için, Genel Başkanımız Sayın Müsavat Dervişoğlu’nun öncülüğünde İYİ Parti olarak hükümete açık ve net bir önerimizdir.

Gelin, en kısa zamanda, hatta 3 Kasım tarihinde ülke genelinde yeniden bir kapalı nüfus sayımı yapalım. AKP’nin oy almak için vatandaş yaptığı suçluların elini kolunu sallayarak gezdiği bir memlekette; kapalı nüfus sayımı bir seçenek değil, bir mecburiyettir!

Değerli dava arkadaşlarım ve kıymetli basın mensupları;

Maalesef ülkemizde sorunlar bitmiyor, beceriksiz iktidar yüzünden katlanarak artıyor. Son olarak, Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ülkemize mısır ithalatının kolaylaştırıldığını gördük. Eskiden mısır ithal etmek için gümrükte yüzde 130 vergi ödenirken, bugün bu oran yalnızca yüzde 5’e düşürüldü. Ayrıca, AKP hükümeti 1 milyon ton mısır ithal edilmesine karar verdi.

Alınan bu karar, Türk çiftçisini ezmekten başka bir anlam taşımıyor. Mısır üreten çiftçimiz, AKP tarafından beslenen ve kollanan uluslararası şirketlere kurban edilmiştir. Sadece Eskişehir’de binlerce çiftçimiz, AKP’nin uluslararası sermaye gruplarını zengin etmesi neticesinde iflasın eşiğine gelmiştir. Dünyada hiçbir hükümet yoktur ki kendi çiftçisine bu kadar düşman olsun…

Taban fiyatı verilmeyen ve piyasada Türk çiftçisine arpa ve buğdaydaki kayıplarından sonra az da olsa yüzünü güldüren mısırdaki iç pazar satışı, Resmi Gazete’de yayınlanan tarife kontenjanı uygulaması ile %130 olan gümrük vergisi %5’e çekildi. Çiftçinin belki de tek para kazandığı üründe, Cumhurbaşkanı kararıyla 31 Aralık 2024 tarihine kadar 1 milyon ton mısır ithalatı yapılabilecek. Ucuz ithalat ile çiftçinin para kazanmasının önüne geçilecek. Yandaş kayırmada level atladınız. Bu karar hem tüccara hem çiftçiye büyük zarar verecek.” İfadelerini kullandı.