Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, bu projedeki temel amacın Eskişehir'de ilkokul 5. sınıftaki tüm öğrencilerde skolyoz olarak tarif edilen ve hem Türkiye'de hem de dünyada sıklıkla rastlanan "iskelet deforminetisi" taraması olduğunu dile getirdi. Skolyozun az görülen bir durum olmadığını; aksine bu deformitenin 10-15 yaş aralığında %2,3 sıklıkla ve kız çocuklarında daha yoğun olarak görüldüğünü belirtti.

Haber Resmi

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın da bugün itibariyle Eskişehir'de okuyan 5. sınıf öğrencilerinin sayısının 9556 kişi olduğunu aktararak bir kez daha skolyoz taramasının gerekliliğine dikkat çekti. Yanı sıra Bildirici, erken dönem cerrahi müdahale gerekmeden egzersizlerle tedavinin hem doktor hem de hasta açısından da büyük önem taşıdığını aktardı. Haber Resmi

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ilk olarak bu hastalığın tespitinin önemini "erken dönemde tespit edilebilirse çok kolay tıbbi müdahalelerle tedavi edilebiliyor" şeklinde açıkladı. Erken dönemde müdahale edilmediği takdirde skolyozun özellikle kalp ve akciğer fonksiyonlarını ciddi derecede kısıtladığının altını çizen Aksoy, bireyde de büyük ölçüde bir bedensel hasara neden olduğunu ekledi. Bu kapsamda 1 yıl içerisinde tüm 5. sınıf öğrencilerine ulaşmayı hedeflediklerini belirten Aksoy; gerekli aile onayları, fizyoterapist destekleri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün katkılarıyla beraber bir çalışma yürütülerini ifade etti. Aksoy yapılacak olan tespitler doğrultusunda öğrencilerin "skolyozu var mı yok mu? varsa derecesi nedir?" gibi durumların belirleneceğini ve hastaların derecelerine göre basit egzersizlere ya da tıbbi müdahalelere yönlendirileceğini söyledi. Skolyozun bilinen en temel nedeninin postür ve duruş bozuklukları olduğunu ifade eden Aksoy, en sık rastlanan örnekler olarak ise okul sıralarındaki yanlış oturma pozisyonlarını ve doğru, ergonomik okul çantası taşımamayı gösterdi. Bu noktada Aksoy, hem sınıf öğretmenlerin hem de öğrencilerin bilgilendirilmesinin büyük bir önem taşıdığının altını çizdi.

Aksoy son olarak Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü'ün koordineli çalışmalarıyla birlikte bu projeyi gerçekleştirerek sağlıklı bir toplum vesağlıklı bir gelecek yetişmesini amaçladıklarını dile getirdi.

Haber Resmi