Yapılmayan Kurtuluş Pazaryeri Vatandaş Ve Esnafı Karşı Karşıya Getirdi
Büyükşehir Belediyesi tarafından; Nisan 2022'de boşaltılan Eskişehir'in en büyük Kapalı Pazaryeri olan Kurtuluş Pazarın yıkımına Mayıs ayında başlandı. 1 yıl içinde yeni pazarın teslim edilmesi taahhüt edildi fakat aradan geçen 1 yılda pazar yeri ile ilgili hiçbir gelişme kaydedilmedi.
Kurtuluş Pazarının esnafları her hafta Çarşamba ve Cumartesi günleri İmar Sokak'ta pazar kuruyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar pazarın söz konusu sokağa kurulmasından şikayet edip başka bir yere taşınmasını beklerken pazarcı esnafları ise artık yer değiştirmek istemediklerini ve Kurtuluş Kapalı Pazaryerinin yapılmasını beklediklerini söylüyor.
Pazarcı esnafları, bölge sakinleri ve Kurtuluş Mahalle Muhtarı yıkılan pazaryerinde toplanarak konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına; İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer ve Yeniden Refah Partisi Eskişehir İl Başkanı Osman Mandacı da katılım sağladı.
"Pazar esnafı, bölge esnafı, mahalle halkı mağdur"
Yeni pazar yeri için 1 yıldır "kazma dahi vurulmadı" diyen Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Akın Günyüzü, şunları söyledi:
"Büyükşehir Belediyesine sorduk aldığımız cevap; 'Çevre Şehircilik Bakanlığı Afet riskli alan ilan ederek rezerv konumuna getirdi. Yetki bize verilsin paramızda hazır, projemizde hazır, 8-9 ayda esnaflarımıza teslim ederiz' oldu. Önceden haftanın her günü çalışan Pazar esnafı şimdi haftanın 2 günü çalışıyor, 2 buçuk yıldır ekmeği bölünen Pazar esnafı mağdur, bölge esnafı mağdur, bölgeyi derinden olumsuz etkiledi, dolayısıyla mahalle halkı mağdur."
"2 buçuk yıldır ezilen halkımızı bir an önce bu dertten kurtarsınlar"
Mahallede yaşayan vatandaşların mağduriyetini dile getiren Günyüzü, şöyle devam etti:
Pazarımız Çarşamba ve Cumartesi günleri İmar sokağa kuruluyor, sokak halkı; 'Sokağımıza itfaiye aracı, ambulans aracı, kargo-nakliye aracı, saka su aracı, özel çocuk eğitim aracı, vb. gibi önemli araçlar giremiyor. Bebeği olanlar, hastası olanlar, gece vardiyasında çalışanlar seslerden olumsuz etkileniyor, yaşılar evlerine zorlukla girip çıkıyor, pazarcı araçları kaldırımları çökertiyor' gibi şikayetlerde bulunarak, '2 buçuk yıldır çektiğimiz çile yeter, biraz da başka yere kurulsun' diyorlar. Muhtarlık olarak biz aracıyız, komşularımızı anlayışla karşılıyoruz, önerimiz olarak da Tarlaiçi sokağa kurulabilir diyoruz. Biz aslında mahalle halkı olarak eksi 2 katlı otoparkımızla birlikte bir an önce pazaryerimize kavuşmak istiyoruz Lütfen bir an önce kim yapacaksa bu işi yetkililerimiz bize kulak versinler, 2 buçuk yıldır ezilen halkımızı bir an önce bu dertten kurtarsınlar. 2 buçuk senedir neyi beklediğimizi bilmiyoruz. Kim yapacaksa artık bizim tahammülümüz yok. Sorumluluğu alsın, biz kapalı otoparklı pazaryerimizi istiyoruz."
"Hükümet ve muhalefet arasındaki çekişmede olan bize oluyor"
İmar halkı adına konuşan ve yaşadıkları sıkıntılarını anlatan Kurtuluş Mahallesi Temsilcisi Eda Aygün, şu ifadeleri kullandı:
"İmar sokak halkı olarak biz de çok mağduruz. Burada hep pazarcıların sorunları dile getiriliyor ama biz burada 65 yaş üstü yaşayan İmar Sokak halkı olarak çok zor durumdayız. Ambulans giremiyor, özel çocuklarımız kayboluyor servis giremiyor, araçlar otoparklar kullanılamıyor. Belediye; 2 buçuk senedir ruhsatsız olan bu pazar yerini, biz basın açıklaması yapacağız diye ruhsat veriyor. Bizim bu konuşmalarımızı da illegal hale getirmeye çalışıyorlar. Belediye pazarcıları oraya çakılı hale getiriyor. O zman bizim ikametgahımızı da alsınlar, bizi de yok saysınlar. Topyekün yıksınlar İmar Sokak'ı da burayı yıktıkları gibi. böyle bir anlayış olamaz. Hükümet ve muhalefet arasındaki çekişmeden filler tepişiyor çimenler eziliyor, olan bizim gibi halk ve pazarcılara oluyor. Şehrin ortasında böyle bir rezillik içindeyiz. Nerede görülmüş böyle bir şey. Gittiğimiz valilik, belediye hiç kimse yanaşmıyor, topu diğerine atıyor. Biz artık bunları dinlemek istemiyoruz. Kimse bize sormadan oraya pazar kuruldu. Hani belediye nerede? Belediye zaten hiç yok."
"Siyasi çatışmaları bırakın ekmek teknemizi iade edin"
Pazarcı esnafı Yusuf Terzioğlu, "2 yıl 3 ay oldu Kurtuluş Pazaryeri 1 yıl içinde yenisi yapılacak diye tahliye kağıtlarını imzalatıp bizi buradan çıkarttılar. Karşı tarafta İmar Sokak'a tezgahlarımızı açmaya başladık. Bizzim burada 7 gün açık iş yerlerimiz vardı. İmar Sokak'taki vatandaş bizi istemiyor, kendince haklı olabilirler. Şimdi bizi bu sokaktan kaldırmak istiyorlar. Biz kimsenin oyuncağı değiliz, yetkililerden bize çok sahip çıkan yok ama biz oradan buraya kapalı güzel bir pazaryeri yapılmadığı sürece hiçbir kuvvet kaldıramaz. Esnaf kimsenin oyuncağı değil. 250 esnaf vardı, ailelerle birlikte 2 bin kişinin ekmek yediği bir yerdi burası. Biz siyasi çatışmaların, çıkarların bir kenara bırakılıp bize ekmek teknelerimizin, iş yerlerimizin iade edilmesini istiyoruz. Başkan Ayşe Ünlüce, her şeyin hazır olduğunu ama Milli Emlak, Valilik engeline takıldığını söylüyor. Bu mağduriyeti artık gidersinler. Vatandaş aracımızı çekeceğiz size pazarı kurdurmayacağız diyor. O zaman biz de 100 tane kamyonumuzu çekeceğiz bütün esnaf 7 gün o sokaktan almayacağız" şeklinde konuştu.
"Kimse yapamıyorsa hayır kurumu yapsın"
Bölge halkına da hak veren pazarcı esnafı Hakan Aras, çözümün kapalı pazaryerinin bir an önce yapılması olduğunu söyledi. Aras, "Mahalleli bizden şikayetçi, haklılar ama bizim de böyle bir alanımız var. Bir an önce bizim paramız yapılsın, biz de işimize gücümüze bakalım. Biz suçlu aramıyoruz. Bu işin CHP'si, AK Parti'si, İYİ Parti'si hiçbir şeyi yok. Biz hizmet istiyoruz, pazarımızı istiyoruz. 2 sene geçti hala hiçbir şey yok. Bağırıyoruz, bu sefer de 'esnaflar barbar'. Bizim ekmeğimizle oynandı, bir sürü kağıtlara imza attık. Bir anda çıkardılar. Bizim taksitlerimiz, ödemelimiz kaldı. Biz zor durumdayız. Birileri pazaryerimizi yapsın. Şu şehrin göbeğinde böyle bir şey yok. CHP diyor; 'AK Parti'liler yapacak' diğeri onlar yapacak diyor. Bu işin partisel yanı yok. Arsanın bir kısmının Milli Emlak'a ait olduğunu öğrendik. Şimdi herkes mağdur, Yunus Emre Çarşısı da mağdur. Kimse yapmıyorsa, belediye yapmıyorsa hayır kurumu, iş adamları yapsın. Düz bir pazaryerimiz vardı, ne kadar tehlikeli olabilir? O da bana inandırıcı gelmiyor. Yapsınlar; vatandaş da esnaf da kurtulsun" ifadelerini kullandı.