Sokak Hayvanları Düzenlemesi Yasalaştı!
Son günlerde kamuoyunda tartışmalara neden olan “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” bu sabah TBMM Genel Kurulu’nda oy üstünlüğüyle kabul edilerek yasa haline geldi. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.
Sokaktaki sahipsiz hayvanları kapsayan yasada, herhangi bir yanlış anlaşılmaya fırsat vermemek adına “sahipli hayvan” “sahipsiz hayvan” kavramları açık bir şekilde tanımlanacak. Ayrıca kedi ve köpek sahiplerinin en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar hayvanlarına dijital kimlik oluşturması zorunlu tutuldu.
Yeni yasada tartışmaların odağında olan 5. Madde’den “ötanazi” ifadesi çıkartıldı. Ancak bakımevlerine alınan hayvanlardan insan sağlığını tehlikeye atan hastalığı olanlar, bulaşıcı veya ızdırap verici hastalığı olan hayvanlar için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nundaki 9. Maddesi'ne göre ”Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır” hükümleri geçerli olacak.
Belediyeler ise 31 Aralık 2028 tarihine kadar barınaklar kurmakla ve rehabilitasyon işlemlerini uygulamakla sorumlu olacak. Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı’nın açıklamasına göre düzenlemeye uymayan belediyeler için altı aydan iki yıla kadar hapis cezası uygulanması öngörülüyor.
Yapılan oylama ve alınan karar sonrası meclis 1 Ekim tarihine kadar tatile girdi.