Eğitim Bir Sen Eskişehir Kadın Kolları Başkanı Şerife Bilik, yaptığı basın açıklamasında çalışan kadınların karşılaştığı sorunlara dikkat çekti. Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Kadın Komisyonları olarak sahada kadınların yaşadığı zorluklar üzerine yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Bilik, özellikle doğum yapmış kadın memurların haklarıyla ilgili düzenlemelerin önemine vurgu yaptı.

Kadın Kolları Başkanı Şerife Bilik, çalışan kadınların iş yerinde huzurlu olmasının, evde ve toplumda daha sağlıklı bireyler yetiştirmeye katkı sağlayacağını belirtti. Bu kapsamda, doğum izinleri, süt izinleri ve kreş imkanlarının kadın memurlar için büyük önem taşıdığını dile getirdi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda kadın memurlara tanınan süt izni haklarına da değinen Bilik, özellikle köylerde görev yapan öğretmenlerin bu haktan yeterince yararlanamadığını ifade etti. Bilik, köy öğretmenlerinin görev yerleri ile ikametgahları arasındaki uzun mesafeler nedeniyle süt iznini fiilen kullanmakta zorluk yaşadıklarını vurguladı. Ayrıca, sınıfların ihtiyaçları ve iş yoğunluğu sebebiyle bu öğretmenlerin kanunen tanınan süt izni haklarını kullanmalarının zorlaştığını söyledi. Bu durumun, kamu işvereninin belirlediği çalışma şartları nedeniyle kadın memurların haklarının engellendiğine dikkat çekti. Eğitim Bir-Sen Genel Merkezi'nin Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptığı başvuruyla, köy ve sınıf öğretmenleri başta olmak üzere, süt iznini kullanmakta zorluk çeken kadın öğretmenlerin geçici görevlendirmeler yoluyla ikametgahlarına yakın eğitim kurumlarında çalışmaları için düzenleme talep edildiğini belirten Bilik, çalışan kadınların hakları için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

 

Eğitim Bir Sen Eskişehir Kadın Komisyonu Başkanı Şerife Bilik şöyle konuştu;

 “Bilindiği üzere Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Kadın Komisyonları olarak bizler sahada, çalışan kadınların yaşadığı sorunlar, bu sorunlarla başa çıkma yöntemleri ve çözümler üretmek adına pek çok çalışmalar yapmaktayız. Çalışan kadının çalışma ortamında huzurlu olabilmesi, evine ve çocuklarına daha huzurlu bir yaşam sunabilmesi ile, topluma daha sağlıklı bireyler yetiştirebilmek doğru orantılıdır. Özellikle yeni doğum yapmış kadın memurlara, doğum izinleri, süt izinleri ve kreş imkanları sunulması konularını önemsiyoruz. Kadın memurun doğum ve süt izinleri 657 sayılı kanunun maddelerinde düzenlenmiş olup, Kanunun 104/ D maddesinde: “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1,5 saat süt izni verilir. Süt izni hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır” ibaresi yer almaktadır. Ancak köy öğretmenleri başta olmak üzere görev yaptığı eğitim kurumu ile ikametgahı arasındaki uzun mesafe nedeniyle bu izni kullanamayan ve sınıfının fiili ihtiyaçları sebebiyle süt iznini kullanmaya pek de bir şans bulamayan köy öğretmenlerinin süt iznini fiilen kullanamadıkları görülmektedir. Bu durum kamu işvereninin tek taraflı tasarrufuyla belirlenen çalışma yeri, süresi ve çalışma şartlarından kaynaklanan durumlar nedeniyle kanuni bir hakkın fiilen kullanılmasının engellenmesine neden olmaktadır. Bu minvalde Eğitim Bir-Sen Genel Merkezimizin Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptığı yazılı başvuruya köy öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri başta olmak üzere mesafe ve çalışma şartları nedeniyle süt iznini fiilen kullanamayan kadın öğretmenlerin doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ay boyunca isteklerine bağlı olarak ikametgahlarına yakın ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarında ve/veya il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde geçici görevlendirmeleri hususunda düzenleme yapılması istenmiştir. Memurların özlük hakları ile ilgili örgütlü mücadelemiz bugün olduğu gibi yarın da devam edecektir” dedi.