Meclis'te Tartışma Çıktı
Eskişehir Büyükşehir Meclis Toplantısı'nda AK Parti Grubu, Porsuk Projesi kapsamında yer alan 8 mahallede ve Gündoğdu'da yapılması beklenen kentsel dönüşüm konularını gündeme getirdi.
Porsuk Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında; ihsaniye, Hacıalibey, Mustafa Kemal Paşa, Yenimahalle, Kurtuluş, Işıklar, Mamure, Hacı Seyit mahallelerinin dönüşümü ve Gündoğdu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projelerinin yıllardır ivme kazanmaması sorun olmaya devam ediyor. Büyükşehir meclis toplantısına taşınan kentsel dönüşüm konuları CHP'li ve AK Parti'li meclis üyeleri arasında tartışmalara yol açtı.
AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Sivri'nin kentsel dönüşüm projeleri çalışmaları hakkında soru yöneltmesi üzerine Başkan Ayşe Ünlüce, şöyle konuştu:
"Kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar 99'lu yıllardan beri devam eden bir çalışma. Biz sürekli gündemi meşgul ediyoruz; 'Gündoğdu'da şu kadar, TOKİ'de şu kadar yapıldı' diye. Bizim Gündoğdu'da yaptığımız dönüşümün afet riskiyle alakası yok. Adı üstünde kentsel dönüşüm, yıkıntı çöküntü yerleri düzenlemeye çalışıyoruz, şehrin çevresindeki kötü görüntüyü kaldırmaya çalışıyoruz. Biz orada bin 500 konut yapacağız. Sap ile samanı ayıralım. Bizim konun özünde şu konuda net olmamız lazım; bizim sorunumuz '2013'te alınan karardaki dönüşüm. Porsuk projesinde 8 mahalleyi kapsayan alan'. TOKİ arz alıyor, yapıyor ve satıyor bunu afetle ilgili mi yapıyor? 'Büyükşehir sen naptın, bakanlık sen ne yaptın?' dersek bu işin altından kalkamayız."
"Porsuk projesi kapsamındaki mahalleleri uygulanamaz hale getirdiler"
Porsuk Projesi'nin sekteye uğraması arkasındaki sebebi aktaran Ünlüce, "Bu 8 mahallede yapmak istediğimiz proje ile ilgili bakanlıkla görüştük. 'Büyükşehir olarak biz yapalım' dedik. Yetkiyi almamız çok uzun sürdü, parça parça yetkiyi alabildik fakat bu süreçte bir mağdurlar derneği kurdular, bazı arkadaşlar o derneği kışkırttılar; 'dava açın, haklarınızı alın' dediler. Bunun üzerine yürütmeyi durdurma kararı geldi. Bu kararda alanın tamanın iptal edildiğine ilişkin açıklama geldi. Arkadan biz dedik ki; biz bunu yine bakanlığa bir soralım, belki parsel bazındadır ve çalışmalara başlanır. Bakanlık dedi ki 'bu alan bazında bir karar'. Bu karar ilçe belediyelerine de gitti ve danıştay kararı gelene kadar belediyeler ruhsat verdi. Sonra danıştay dedi ki; 'alan bazında değil, parsel bazında bir karardı'. Bu karar gelene kadar oralarda ruhsat verildi ve evler yapılmaya başlandı. Bakanlık dedi ki kentsel dönüşüm burada uygulanamaz protokolü geri ver. Porsuk projesi kapsamındaki mahalleleri uygulanamaz hale getirdiler. Bu 8 mahalle için yetki verilmesini istedik. Kentsel dönüşüm strateji planı hazırlamaya çalıştık. Bizim bu belgemiz çıktığı zaman bakanlığın 'bu alanların, bu binaların' dönüşmesi lazım demesi gerekiyor. Bu binaları bizim el ele verip dönüştürmemiz gerekiyor" diye konuştu.
"Bize rezerv alanları versinler"
Eskişehir'in rezerv alan sıkıntısı olduğunu da söyleyen Ünlüce, şöyle devam etti:
"O dönemde o kadar çok bina yapıldı ki artık oranın dönüşmesi çok zor. Bizim burayı dönüştürebilmemiz için rezerv alana ihtiyacımız var. Şehirlerde rezerv alan ilan eder bakanlık. Bu afet alanları dönüştürürken bu rezerv alanları kullan der. Bakanlığın da bize verdiği alanlar var, afet alanında kullanın diye. Bizim rezerv alanımız Kocakır. Kocakır'da 8 hektardan fazla bir alan rezerv alan ilan edildi. Burası gecekondu önleme bölgesiydi 400 hektardan fazlası. O zaten işe yarayan, afet riskli alan sağlayacak alanın 400 hektarlık kısmını aldılar TOKİ'ye verdiler. Geri kalanı gerekirse kullanırsın dediler. Geri kalan kalan işe yarayacak durumda değil. Bu durum seçim dönemindeydi ve dava açtık. Bizim başka rezerv alanımız yok. Bize rezerv alanları versinler. Biz vatandaşın mülkiyet hakkını korumadan, mağduriyet yaratmadan nasıl dönüşüm yapacağız? Kentsel dönüşüm strateji belgemizde önceliğimiz mahallelerde, bundan sonra iş bakanlıkta. Buralar dönüşüm alanı diyecek mi, rezerv alanı diyecek mi? Bu sorunları el birliğiyle çözelim"
AK Parti'lilerden "mazeret ürettiniz" çıkışı
Ünlüce'nin konuşmasının üzerine AK Partili Meclis Üyesi Zeynep Akgün, "Sadece bakanlığı suçluyorsunuz" derken, AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Sivri ise, "Gündoğdu'ya başlayın bir mazeret üretmeyin de. Orada ki vatandaşlarımızın problemlerine şahit olalım. Bu zamana kadar hep söylediniz, mazeret ürettiniz" dedi.
"Afet riskli alanları dönüştürme yetkisi bakanlıkta"
Konuşmaların ardından söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, "Belediyelerin afet riskli alanları dönüştürülmesiyle ilgili hiçbir yetkisi yoktur. Tüm yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na aittir. Bakanlık dönüşüm alanı kararı alır ve belediye ya da kooperatife yetki verir, benim adıma yapın der. Gündoğdu 1-2-3 belediye kanununa göre çevre yolunun çevresini güzelleştirelim diye uygulamak istediğimiz bir kentsel dönüşüm. Siz buna geç kaldınız. Utanacağınız şeyi söyleyim; o bölgenin arkası kentsel dönüşüm bölgesi, 2011 yılında karar alındı, kılınız kıpırdamadı, yetki bakanlıkta. Afet riskli alanları dönüştürmek Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın görevidir. Bunu herkes böyle bilsin, açın kanunları okuyun" ifadelerini kullandı.
"O yıkımı kim engelliyorsa durduracağız"
Karabayır bölgesinde yıkılması istenen fakat mahkemece yürütme kararı verilen kaçak villalar konusunda da konuşan Kurt, şunları söyledi:
"Karabayır'daki kaçak villalar ile ilgili yine bir yetki karmaşası içinde arkadaşlar demogoji yapıyor. Biz orada kararı almışız, elimizden geleni yapmışız. Dava açıyorum, yürütmeyi durduruyor. Ceza davası açıyoruz ya beraat alıyor ya da aldığı ceza yetersiz kalıyor. Biz o 3 tane kaçak villanın yıkılması için her şeyi yapmışız, savcılık belediye yetkililerine dava açıyor. O yıkımı kim engelliyorsa durduracağız. Siz kente karşı suç işliyorsunuz ve bu suçları engellemek için çok bağırıyorsunuz. Eskişehirlileri cezalndırmak, seçimleri alamadığınız için imar çalışmalarının tümünü engelliyorsunuz."
"Bakanlık yapamıyorsa Büyükşehir'e devretmeli"
Porsuk Projesi'nin ilerlememe sebebini de açıklayan Kurt, "8 mahalle ile ilgili karar ile ilgili de Çevre Şehircilik'ten Büyükşehir'e gelen yazıdır. Bu işin böyle olması 'iptal olmuştur' dedikten sonra ruhsatlar verildi. Siz eskişehirin imarının bu hale gelmesinin sorumlularısınız AK Parti yöneticileri ve bakanlık yöneticileri bir araya gelip CHP'li belediyeleri engelleyelim diyorsunuz. Afet riskli bölgeler dönüştürülmek zorundadır. Kim yapacak? Bakanlık. Elinizden tutan mı var? buyurun yapın, demagoji yapmayın. Yetkileri bize devretsinler sanayi çarşısı da Gündoğdu da, arkasındaki afet alanı da yapılır ama Porsuk Projesi ölmüştür. Bakanlık Porsuk Projesi ile ilgili yeni bir karar almalıdır, yapmalıdır. Yapamıyorsa da Büyükşehir'e devretmelidir. Söylediğiniz ayrı engellemeleriniz ayrı" şeklinde konuştu.
Tartışma alevlendi
Kurt, konuşması sırasında araya girmeye çalışan AK Partili meclis üyelerine yönelik ise; "iki tane çıkıntı laf edince benim susacağımı mı sanıyorsunuz" dedi.
Son olarak AK Partili Ahmet Sivri, "Sanki 25 yıldır biz yönetiyoruz da imar sorunları bizden kaynaklanıyormuş gibi anlatıyorsunuz" sözlerini kullandı.
Kentsel dönüşüm tartışmalarının ardından AK Partili Zeynep Akgün "Hadi gidelim" diyerek, oturumu kapatmak üzere olan Ayşe Ünlüce'nin sözünü bitirmesini beklemeden meclis salonunu terk etti.