Eskişehir’de Çocuklar için Ebeveynlere Önemli Uyarı!
Eskişehir Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkan Adayı Ahmetcan Günay, Eskişehir'deki okul araçları için önemli uyarılarda bulundu.
Eskişehir Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkan Adayı Ahmetcan Günay, Esnaf Kefalet Düğün Salonun da basın açıklaması yaptı. Eskişehir halkının S plakası olmayan araçlara öğrencilerini verilmemesini belirten Günay, “Okul giriş çıkışlarında öncelik servis araçları olmalı, özellikle servis araçlarına yardımcı olunsun. Çünkü servis araçlarının birden fazla okulu oluyor. Saat olarak da yetişmeleri gerekiyor” dedi.
Yüzde 260 oranında zam yapıldı
Öğrenci taşımacılığı konusuna dikkat edilmesi gerektiğine değinen Günay,” Malumunuz 11 Eylül’de 2023- 2024 eğitim öğretim başladığında Velilerin servis araçlarımızla öğrencilerini okullarına göndermelerini buradan özellikle rica ediyorum. Biliyorsunuz ki Türkiye genelinde giderlerimiz yükseldi. Giderlerimiz içinde işçilik, yakıt ve UKM’nin verdiği bize tarife, 2021 yılında bu zamana kadar işçilik yüzde 303 oranında artış oldu. Yakıta geldiğimizde 2021’den 2023 yılına kadar yüzde 427 oranında zam oluştu. Bizim UKM’den aldığımız yani bize verilen tarifede 2021’den 2023’e kadar da yüzde 260 oranında zam yapıldı. Gene tarifemiz olarak diğer zamlara göre altta kaldığımız zaten sistem olarak da açık ve net” dedi.
Bizim dışımızdakiler korsan servistir
Okullarda otopark sorunları yaşadıklarını söyleyen Günay, “Bu da servis araçlarının okullardan çıkarken girerken öğrenci alımlarında bizlere zorluk yaratıyor. Buradan Eskişehir halkına seslenmek istiyorum ki okul giriş çıkışlarında özellikle servis araçlarına yardımcı olurlarsa, öncelikle servis araçları olursa, çünkü bu servis araçlarının bir okulu oluyor, iki okulu oluyor, üç okulu oluyor. Saat olarak da yetişmeleri gerekiyor. Bunun dışında bazı velilerimiz kendi araçlarıyla öğrencilerini götürüyor. Götürürken de tabii ister istemez komşusunun çocuğunu da götürüyor. Bu teknik olarak komşu tura geçiyor. Yani bunları yapmamaları önemle rica olunur. Çünkü en değerli varlıklarımızı, öğrencilerimize, çocuklarımızı bizler taşıyoruz. Bizlere bu konuda güvenebilirler. Servis araçlarına, servis amcalarına, servis hostes ablalarına güvenebilirler. Çünkü biz işimizi layıkıyla yapıyoruz ve biz her şekilde denetleniyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde evrak olarak denetleniyoruz. Ayrıca okullarda mesai diliminde başladığımızda bütün evraklarımızı Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de gönderiyoruz. Yani bizim haricimizde taşımacılık yapan servis, korsan servistir. Bu konuda velilerin korsan servise değil de S plakalı servislerle öğrencilerini taşımalarını buradan önemle rica ediyorum” ifadelerini kullandı.
Her türlü denetimden geçiyoruz
Servis tarifelerine de değinen Günay, “Servis araçlarında giderlerimiz yüksek evet. Bu pandemiden sonra giderlerimiz hep yükseldi. Ama tarifemize geldiğimizde sıfır üç kilometre 792 TL. Artı 222 TL rehber ücreti var. Sıfır altı kilometre 846 TL. Yine aynı 222 TL. Rehber ücretimiz var. Sıfır on beş kilometre 906 TL. Yine 222 TL rehber ücretimiz var. En uzak mesafeye geldiğimizde 936 ile 1160 lira arasına değişebiliyor. Bir öğrencinin servis bedeli 15 kilometreyi aştığında gidiş ve dönüş olmak üzere toplam kilometreye göre hesaplandı. Servis ücretleri her 15 kilometreden sonra 31 nokta 50 kuruş ilave ek ücret oluyor. Ekonomik şartlara göre tabii ki Eskişehir halkımızın bazı kısımlarında servis ücretlerini karşılayan olabiliyor. Bunlar da demin anlattığım gibi komşu üç beş toplanıp o şekilde çocuklarını götürüyor. Ama burada tabii öğrencilerimizi götürürken komşu araçlarına alındığı zaman bu da ne oluyor? Menfaat teminine giriyor. Yani bin liralık bir ücret varsa 500 lirasını komşusundan alıyor. Bu da ne oluyor? Menfaate giriyor. Bugün bir kaza bela olduğunda hiç kimse hak talep edemez. Ama bizlerden talep edildiğinde koltuk sigortamız, kaskomuz, sigortamız yani tüm evraklarımız belli. Diğer S plaka olmayan araçlara denetleme olmadığı için yani o şoförün sabıkası var mı? Uyuşturucu kullanıyor mu? Kim olduğunu kimse bilmiyor. Ama bizim böyle bir lüksümüz yok. Biz her yıl okullar açıldığında evraklarımızı tam verdiğimiz için bizler her türlü denetimden geçiyoruz” ifadelerini belirtti.
Camia olarak bekleyeceğiz
Olağanüstü genel kurulun son durumuna da değinen Gülay, “31 Ağustos’ta bir aylık süreç doluyor. Bir Eylül itibariyle de seçim kararı alınması ve Eskişehir Servis Araçları işletmecileri esnaf odalarına üyelerinin üyelerine bildirmek zorundalar. Bekliyoruz. Şu an mevcut başkan Abdurrahman Yücel’in açıklamasını bekliyoruz. Eğer bir Eylül itibariyle de tarih alınmazsa biz bir Eylül’de Ankara’ya gidiyoruz. Orada Ticaret İl Bakanlığı’ndan randevumuzu alarak dilekçelerimizi oraya veriyoruz. Bakanlığın seçim tarihini almasını Eskişehir olarak, camia olarak bekleyeceğiz” dedi.