Eğitim Bir-Sen Eskişehir Şube Başkanı İbrahim Akar, okullardaki temizlik personeli ihtiyacının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Çalışma Bakanlığı’nın İŞKUR’un TYP (Toplum Yararına Program) ve İİP (İstihdamı Teşvik Programı) üzerinden karşılanması gerektiğini ilk kez kendilerinin gündeme taşıdığını söyledi. Akar, Eğitim Bir-Sen olarak okulların temizlik, güvenlik ve bakım hizmetlerinin bir an önce yerine getirilmesi için açıklamalar yaptıklarını ve sürecin takipçisi olduklarını belirtti. Akar, "Okullarımızın hijyen ortamı hem eğitim çalışanlarımız hem de öğrencilerimiz için hayati önem taşımaktadır," dedi.

Personel Eksikliğinin Sebebi Başvuru Yetersizliği

Akar, Çalışma Bakanlığı’nın bu süreçte kısmen istihdam sağladığını ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da yarı zamanlı çalıştırma modelini uyguladığını ancak başvuru eksikliğinden dolayı temizlik personeli ihtiyacının tam olarak karşılanamadığını ifade etti. "Milli Eğitim Müdürlükleri, bu başvurular geldikçe okullara personel istihdam ediyor. Ancak vatandaşlar bu programa yeterince başvuru yapmıyor," dedi.

CHP İl Başkanı’na Cevap: "Ucuz Siyaset Yapılmasın"

Akar, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz’ın "Eğer Milli Eğitim Bakanlığı okulları temizleyemiyorsa, belediyeler olarak biz temizleriz" şeklindeki açıklamalarına da sert tepki gösterdi. Akar, Yalaz’ın bu konuda bilgi eksikliği olduğunu düşündüğünü belirterek, belediyelerin geçmişte okullara hizmet konusunda yaşadığı sorunları hatırlattı.

"Geçmişte, kar yağdığında okulların yollarını açamayan; okul müdürlerinin taleplerine 'Bizim muhatabımız siz değilsiniz' diyen belediyeler hangileriydi?" diye soran Akar, belediyelerin okullara yönelik hizmet konusundaki yetersizliklerine örnekler verdi. Akar, özellikle okul bahçelerine asfalt dökme konusunda belediyelerin duyarsız kaldığını ve bu süreçte yaşanan aksaklıkların eğitim hayatını olumsuz etkilediğini ifade etti.

Haber Resmi

Belediyelerin Geçmişteki Eksiklikleri

Akar, örnek olarak Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bahçesinin Karayolları Müdürlüğü tarafından asfaltlandığını, Süleyman Çakır Anadolu Lisesi’nin bahçe ve peyzaj işlerinin ise Orman Müdürlüğü tarafından yapıldığını hatırlattı. Bunun yanında, Yunus Emre Meslek Lisesi’nin deprem tetkiklerinin ardından yıkılması gerektiği raporlandığında, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un belediye hissesini Milli Eğitim’e devretmediğini ve bu sebeple okulun güvenliğinin tehlikeye atıldığını belirtti.

Akar ayrıca, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Yunus Emre Meslek Lisesi’nin önündeki yolun asfalt bedelini okula fatura ettiğini gösteren 23 Ağustos 2017 tarihli bir belgeyi de gündeme taşıdı. "Büyükşehir Belediyesi, 141 bin 480 liralık asfalt bedelini okuldan tahsil etmek istedi. Okulun önündeki yolun asfalt bedelinden bahsediyoruz," diye konuştu.

Haber Resmi

"Okullar Hepimizin, Ucuz Siyaset Yapılmasın"

Akar, CHP İl Başkanı Talat Yalaz’a seslenerek, "Eğer gerçekten okullara katkı sunmak istiyorsanız, geçmişte belediyelerinizin okullara ödettiği asfalt ve ecrimisil bedellerinden haberdar olmalısınız. Bu tür konular üzerinden ucuz siyaset yapmaya kalkmayın," dedi. Akar, okulların herkesin ortak değeri olduğunu vurgulayarak, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’nın okulların sağlıklı bir şekilde eğitim-öğretime başlaması için gerekli adımları atmasını beklediklerini belirtti.