Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'ni ziyaret etti. Palandöken, Eskişehir esnaf odaları başkanları ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında esnafın artan girdi maliyetleri, yüksek dükkan kiraları, kira stopajı, emeklilik primleri konusunda yaşadığı sıkıntılarını dile getirdi.

Parakende yasasının acil bir şekilde çıkarılması ve vergide adaletin sağlanması gerektiğini vurgulayan Palandöken, yetkililere talplerini 28 madde halinde ilettiklerini, sorunların en kısa süre içerisinde çözülmesini beklediklerini ifade etti.

Haber Resmi

"Esnafı yanında tezgahtar, çiftçiyi tarlasında işçi yapan bir düzen var"

"Memleketin asıl meselesi, enflasyon ile mücadele" ifdeleriyle konuşmasına başlayan Palandöken, "Burada enflasyonla mücadelede mağdur olan bir gençlik grubu bir de esnaf tarafı var. Esnaf burada fiyatların istikrarlı bir şekilde yükselmesini talep ederken, haksız rekabet sonsuz bir boyutta, enflasyonu düşüreceği yerde yükselten bir hareket tarzı olmuş. Esnafı yanında tezgahtar, çiftçiyi tarlasında işçi yapan bir düzen. Dolayısıyla fiyatların istikrarlı bir şekilde düşmesi mümkün değil" dedi.

"Enflasyonun düşmesi için parakende yasası ve vergide adalet şart"

Esnafın girdi maliyetleri ile ilgili problemler olduğunu belirten Palandöken, şunları söyledi:

"Masrafların geriye çekilebilmesi için devletimizin de özel sektörün de birlikte hareket etmesi lazım. Siz eğer elektriğe, doğalgaza zam yaparsanız, vergilerle istihdam gereken yerlerde istihdamın önünü keserseniz mümkün değil enflasyon düşmez. Enflasyonun düşmesi için parakende yasasının yanı sıra vergide adaletin sağlanması, 'çok kazanandan çok az kazanandan az' alınması lazım ama bu hep söylemde kalıyor. Esnafın işyerlerinde yıllardır kira stopajı var, iş yerinizin kirasını veriyorsunuz bir de yüzde 20 oranında devlete vergi veriyorsunuz Halbuki işletmenin asıl sahibi vergisini veriyor, sizin verdiğiniz 10 bin liralık kira 12 bin lira olabiliyor."

"En uzun ömürlü esnaf 3 ile 5 yıl arasında kayboluyor"

Dükkan kiralarının esnafın ciddi bir gider kalemi olduğunun da altını çizen Palandöken, "Masrafların en büyüğü iş yeri kiraları, okul kantinleri de aynı şekilde. Burası bir öğrenci şehri, burada ekonominin canlanmasını beklerken esnafın dükkanlarındaki azalmayı da görebiliyorsunuz. En uzun ömürlü esnaf 3 ile 5 yıl arasında kayboluyor. Bu kiraların astronomik rakamlara çıkmasının önüne geçilmesi lazım" diye konuştu.

"Ticarette çok önemli aksaklıklar var"

Esnafın aldığı ürünlerde aracıya verdiği komisyon oranlarının da fiyat yüksekliklerinde etkisi olduğunu vurgulayan Palandöken, "Ticarette çok önemli aksaklıklar var. O ürünü satan adam o kadar para kazanamıyor. Yüzde 18 ile 40 arasında fiyat farkı var. Yani 100 liralık bir üründe 40 lira aracıya gidiyor. Nasıl enflasyon düşecek? Bir tavan-taban olması gerekli ki insanlar enflasyonla mücadelede bir ivme kazansın. Sadece aracıya bu kadar kar marjı verirseniz, bunun da kazanılmasılması mümkün değil" sözlerini kullandı.

"Taleplerimizi bildirdik"

FPalandöken, fiyat farklarının insanları rahatsız edici boyuta geldiğini ve bu konuda tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Palandöken, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz ay hem Maliye Bakanımız, hem de Cumhurbaşkanı yardımcımız konfederasyonumuzu ziyaret ettiler. Parakende yasası ile ilgili bu ayın içerisinde esnafla ilgili problemlerin, sosyal güvenlik ile ilgili problemlerin halledilmesi. Esnafın yanında çalışan 7 bin 200 günde emekli oluyor, esnaf 9 bin günde emekli oluyor. Esnaf artık mağdur. Sistem içerisindeki bu adaletsizlik giderilsin. Taleplerimizi 28 madde halinde bildirdik. Meclisin gündeminde olan meseleleri bir an evvel çözmemiz gerekiyor. Artık burada esnafın gerçekten zor durumda olduğunun bilinmesini istiyorum."

Haber Resmi