Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, son zamanda yaptığı açıklama ile kredi kartı borcu olanlara müjde verdi. Buna göre borcu olanlar yapılandırma yaparak daha kolay ödeme fırsatı elde edebilecek.

Üstelik sadece kredi kartı borçları değil, ihtiyaç kredisi borcunu ödemekte zorlananları da kapsayan bir düzenleme olduğu görülüyor. Asgari ödemesini yapamayanlar için oluşturulan bu düzenleme 60 aya varan bir yapılandırmayı içeriyor. Yapılandırma faiz oranı ise %3.11 olarak belirleniyor.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nasıl Olacak?

Kredi kartının asgari ödeme tutarını ödeyemeyen bireyler 60 aya kadar borcunu yapılandırabilecek. Ödenmesi planlanan aylık duruma göre borç güncel yapılandırmaya sokulacak. Borç için aylık ödenmesi gereken tutar + asgari ödeme tutarı o ay için ödenmesi gereken ücreti belli edecek.

Yani, yapılandırılmış tutar ile asgari ödeme tutarı karşılığında bireyler geçmiş dönem borçlarını tamamlayabilecek. Her aya düşen taksit tutarı ise yapılandırma süresine göre değişiklik gösteriyor. Uygulanması planlanan ortalama faiz oranı ise %3.11 olarak belirleniyor.

Haber Resmi

Kimler Kredi Kartı Borç Yapılandırması Başvurusu Yapabilir?

Hesap kesim tarihinden sonra 30 gün boyunca kart asgari ödemesini yapamayan bireyler için kredi kartı borcu yapılandırılması getiriliyor. Faiz ve anapara ödemelerini 30 günde gerçekleştiremeyenler, 1 yıl içerisinde başvuru yapabiliyor. Mevcut borç adına sıfırdan ödeme planı böylece çıkarılıyor.

Ayrıca mevcut borcu olan bireyler, borcunun yarısını ödeyene kadar kredi kartı limitlerinde artış oluşturulmayacak. Yeni gelen düzenlemeye göre kredi kart limitleri de sınırlandırıldı.

Kart Yapılandırmasında Asgari Ödeme Tutarı Ne Kadar?

Asgari ödeme tutarı BDDK tarafından ele alınan bir diğer konu oldu. 50 bin TL ve altında borcu olan bireylerin asgari ödemeleri %20 oranında hesaplandı. 50 bin TL ve üzerinde borcu olanlar için ise oran %40 olarak duyuruldu.

Kredi Kartı Borç Yapılandırılması Ne Zaman Başlıyor?

Haber Resmi

BDDK tarafından yeni duyurulan bu haberin ayrıntıları için çalışmalar başlatılıyor. 24 Ekim tarihinde borca bağlı faiz değerleri ve oranlar açıklanacak. 1 Kasım itibarıyla uygulamaya geçilecek. Kişilerin 1 sene içerisinde 60 ay kredi kartı yapılandırması için başvuruda bulunması gerekiyor.

Kredi Kart Borcu Yapılandırması için Nereye Başvurulmalı?

Bireylerin kredi kartı borç yapılandırma işlemi için öncelikle kartın bankasıyla iletişime geçmesi gerekiyor. Gerekli incelemelerin yapılması sonrası müşteriler yönlendirilerek işlemlerin hayata geçirilmesi bekleniyor.