Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459) üzerinde önemli değişiklikler yaptı. Değişiklikler, 24/12/2015 tarihli tebliğe eklenen yeni maddelerle birlikte mükellef olmayanlar için de tevsik (belgeleme, belgeyle kanıtlama) zorunluluğu getirildi.

Bu kapsamda yayınlanan tebliğe göre 7.000 TL ve üstü ödemeler banka kanalı ya da kredi kartıyla olmak zorunda olacak. Aksi takdirde her iki tarafa da ceza yazılacak. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 572)'ne göre: “Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere) yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur. Bu zorunluluk kapsamında, mükellef olmayanlar da, tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapacakları alımlarına ilişkin 7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapacaklardır."

Örnek olarak banka hesabı veya kredi kartı olmayan Bay (A), mobilya satan (B) Ltd. Şti.’den 15.000 TL’lik bir masa aldı. Bay (A), ödemeyi (B) Ltd. Şti.’nin hesabının bulunduğu bankanın şubesine giderek yaptı. İşleme ait açıklamalara yer verdi ve banka dekontu aldı. Bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak; dolayısıyla Bay (A) ve (B) Ltd. Şti.’ne ceza uygulanmayacak.

Banka hesabı veya kredi kartı olmayan Bay (C) ise Bay (D)’den 25.000 TL’lik bir cep telefonu satın aldı. Ancak Bay (C), bu ödemeyi doğrudan nakit olarak Bay (D)’ye yaptı. Bay (D) ise tutarı bankaya yatırdı. Bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmadığı için Bay (C) ve Bay (D)’ye ayrı ayrı ceza uygulanacak.

18 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Tebliğ kararının tamamına ulaşmak için:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241018-9.htm