Son açıklanan TÜFE verilerine göre konut ve iş yerlerinde kira artış oranı yüzde 64,94 olarak açıklandı fakat Eskişehir'deki dükkan işletmecileri söz konusu artışın yüzde 100 ve üzerinde olduğunu dile getirerek yüksek dükkan kira bedellerinin kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti. 

Haber Resmi

"Çarşı bölgesinde kiralar son iki yılda yüzde 100'ün üzerinde arttı"

Çarşı bölgesinde esnaflık yapan Eskişehir Ayakkabı ve Çantacılar Oda Başkanı Akın Yüksel, bölgedeki kiralar hakkında bilgi verdi. Yüksel, şöyle konuştu:

"Çarşı bölgesinde kiralar son iki yılda yüzde 100'ün üzerinde arttı. Devletin belirlediği geçen ayki rakam yüzde 61 civarıydı. Eylül ayı oranı 65 civarında çıktı ama hiçbir mülk sahibi buna uymuyor. 2 ay önce çarşıda bir iş yeri tutuldu, kirası 500 bin TL. Bunu bir toplantıda milletvekillerine söylediğim zaman oralı olmadı bazı vekillerimiz, özel mülk dediler. Hatta Vekilimiz yıllık mı diye sordu, aylık 500 bin lira olmasına şaşırdı. Arkada Saatçiler bölgesindeki dükkanların metrekaresi, en büyüğü 4-5 metrekare 50 bin lira civarında kirası ödeniliyor. Özel mülk olduğu için kimse karışamıyor." 

Yüksel, "Hamamyolu genelde yazın iş yapan bir yer. Kışın çoğu esnaf saat altıda kepenk indiriyor. Zaten 12'de çarşıda hareketlilik başlıyor. Beş saatte esnaf ne kadar para toplayabilsin? Kiraları yüksek. Biz bu kiralarla bu işlerle para kazanamayıp kiralarımızı çıkartamayız" diye devam etti.

Haber Resmi

"Bir dahaki seneyi görebilir miyiz diye düşünüyorlar"

Esnafların yüksek kiralar dolayısıyla zorda olduğunu ifade eden Nurgül Uzunharman, "Dükkan kiraları çok zorluyor. Herkes kiralardan dertli ve kirayı çıkarmakta çok zorlandıklarını söylüyor.  Sezon da hiç iyi geçmedi, insanlar kirayı ve malın parasını çıkarabilmekte çok zorlanıyorlar. Esnaflar biraz tedirgin. Bir dahaki seneyi görebilir miyiz diye düşünüyorlar" dedi.

Haber Resmi

"işin tadı kaçtı"

Esnaf Murat Akın ise, "İşin tadı kaçtı. 1-2 sene içinde esnaflar kiraların içinden çıkamayacak. Kendi imkanı olan bir şekilde devam edecek. Diğerleri ne yazık ki ve kapatacak ve başka bir şeylerle uğraşmaya. Bu iş oraya gidiyor" ifadelerini kullandı.

Haber Resmi