Eskişehir Haber Genel Gündem Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğinde Kapsamlı Değişiklik

Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğinde Kapsamlı Değişiklik

Sağlık Bakanlığı, özel sağlık kuruluşlarında hizmet kalitesini artırmak amacıyla yönetmelikte kapsamlı değişikliklere gitti. Yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlandı.

Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelerle birlikte özel sağlık kuruluşlarının hizmet sunumuna yönelik önemli değişiklikler getirildi.

Yönetmelik kapsamında; tıp merkezleri, muayenehaneler, poliklinikler ve benzeri sağlık birimlerinde yürütülen hizmetlerin işleyişi yeniden yapılandırıldı. Bu çerçevede, tıp merkezlerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından akredite edilmesi zorunlu hale geldi.

Tıp merkezlerinde açılacak doğum ünitelerine ilişkin özel kriterler belirlenirken, arşiv ve hasta kayıt işlemleri için dijital sisteme geçilmesi zorunlu tutuldu. Kayıt ve bildirim süreçlerinde elektronik sistemlerin kullanımı artık standart hale geliyor.

Hasta sağlığının korunması ve güvenli tedavi süreçlerinin sağlanması amacıyla, tıbbi işlemlerin bilimsel standartlara uygunluğunu denetleyen tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri getirildi. Ayrıca, gerekli şartları taşıyan ve 24 saat hizmet verebilecek kapasitedeki tıp merkezlerinde cerrahi müdahale birimleri ile acil ünitelerinin kurulmasının önü açıldı. Yapılabilecek cerrahi işlemlere ilişkin standartlar da güncellenerek yönetmelikte yer aldı.

Yönetmelikte planlama ve personel kadrolarına ilişkin yeni düzenlemeler de yer aldı. Bundan böyle sağlık kuruluşlarının açılması ve kadro talepleri yıllık planlama çerçevesinde değerlendirilecek.

Öte yandan özel sağlık kuruluşu sahipliğine yönelik kriterlerde de değişikliğe gidildi. 1219 sayılı yasa gereğince hekimlik mesleğinden men edilmiş kişilerin kuruluş sahibi olması tamamen yasaklandı. Önceki dönemlerde sahipliğinde ruhsatı iptal edilen kişiler ise beş yıl süreyle yeni kuruluş açamayacak.

Polikliniklerin tıp merkezine dönüşmesini teşvik etmek amacıyla birleştirme işlemlerine kolaylık getirildi. İki veya daha fazla polikliniğin birleşerek tıp merkezine dönüşmesine izin verildiği gibi, birleşen ruhsatlar kadar kadro verilmesi de mümkün hale getirildi.

Muayenehaneler için de yeni bir düzenleme yapıldı. Tıbbi uygulama alanı yeniden tanımlanarak, bu alanlardaki işlemlerin çağdaş tıp standartlarına uygun şekilde belirlenmesi sağlandı.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunan kurumlar ve birimler için bina yapısı ve fiziki koşullara dair yeni gereklilikler de yönetmelikte yer aldı. Bu sayede, hizmet kalitesinin artırılması ve hasta güvenliğinin sağlanması hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *