Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), velilerden fahiş fiyatlarla ödeme talep eden ve eğitim dışındaki hizmetleri almaları için zorlayan özel okullara yönelik soruşturma başlattı. Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri'nde (MEBSİS) bulunan son iki yılın verilerini inceledi. Bu incelemeler, velilerin ekonomik çıkarlarını korumak ve mağdur olmalarını engellemek amacıyla yapıldı.
Bu bağlamda, Türkiye genelinde bulunan özel okullardan bazılarının abartılı fiyat artışı yaptığı tespit edildi. Bu okullarda kitap, etüt, kıyafet ve yemek ücreti ilanlarının kanunlara aykırı olduğu ve hizmet bedelini aşan oranlarda belirlendiği ortaya çıktı.
Bakanlığa velilerden gelen şikayetler de dikkate alınarak, fahiş fiyat uyguladığı düşünülen bazı okullarda inceleme ve soruşturma başlatıldı. Ticaret Bakanlığı da bu konuyu takibe aldı.
MEB, 3 Ocak'ta Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı güncellemeyle, özel okulların eğitim hizmetleri karşılığında talep edebilecekleri ücretlerle ilgili yeni kurallar belirledi. Söz konusu kanunda, okulların kademe başlangıçları için belirlenen ücretlerde fahiş oranda artış yapılamayacağı ifade edildi.
Buna bağlı olarak, anaokulu, 1, 5 ve 9. sınıf kademelerinde ücretler belirlenirken sunulan hizmetle orantılı olarak fahiş fiyat artışı yapılamayacağı hükmü getirildi. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 12. maddesine göre, "Kurumlar, faaliyetlerini sadece kazanç sağlamak için düzenleyemezler; ancak Türk millî eğitiminin amaçları doğrultusunda eğitimin kalitesini yükseltmek, gelişmelerine fırsat ve imkân verecek yatırımlar ve hizmetler yapmak üzere gelir sağlayabilirler." hükmü yer alıyor. Bu hüküm, okulların sadece kâr amacıyla faaliyet gösteremeyeceklerini açıkça belirtiyor.
Kanunda yer alan bu sınırlamaya bağlı olarak, okulların sunmuş oldukları eğitimlerin niteliğini artırmak ve yatırımlarının devamına olanak sağlamak amacıyla hizmet bedellerini belirleyebilecekleri ifade ediliyor.