Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun talimatları doğrultusunda, tütün kullanım oranlarının artışı ve vatandaşlardan gelen talepler nedeniyle, Sağlık Bakanlığı'nın tütün denetçileri, 81 ilde çapraz denetimler gerçekleştirerek sigara yasağına uyulup uyulmadığını denetleyecek.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakan Memişoğlu'nun tütünle mücadele konusundaki denetim çalışmalarına hız verileceğini belirtti. Demirkol, sigarayla mücadelede Sağlık Bakanlığı'nın önemli adımlar attığını ve şu anda 565 sigara bırakma polikliniğinde, sertifikalı bin 100 hekimin görev yaptığını ifade etti.
Demirkol, ayrıca bu sayıların artırılması için eğitimlerin hızlandırılacağını da vurguladı. "Bolu ve Rize illerinde sigara bırakma konusunda sertifikasyon çalışmalarını tamamlayarak, bu alanda çok sayıda gönüllü hekime hizmet verme fırsatı sağlayacağız" dedi. Sigara bırakma polikliniklerinde hastalara ilaçların ücretsiz sunulduğunu hatırlatan Demirkol, bu hizmetin daha etkin ve yaygın bir şekilde sunulması için çalışmalara devam edeceklerini belirtti. Aile hekimleri arasında gönüllü katılımları teşvik edip, kayıtlı nüfuslarına sertifikalı sigara bırakma hizmeti vereceklerini ifade etti.

Tütün denetimlerinin Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yapıldığını söyleyen Demirkol, sağlık personelinin kolluk kuvvetleri ile birlikte denetimler gerçekleştirdiğini de ekledi. Çapraz denetimlerin artırılacağı bilgisini veren Demirkol, bu konuda illere yazılar gönderildiğini açıkladı.
Çapraz denetimlerin nasıl gerçekleştirildiğini anlatan Demirkol, "Çapraz denetim, bir ilde görevlendirilen sağlık personelinin başka bir ile giderek hem rutin denetimleri yapması hem de ihbarlara dayalı denetimleri yerinde gerçekleştirmesi anlamına geliyor. Ayrıca, aynı il içinde sağlık personeli kolluk kuvvetlerinin desteğiyle bir ilçeden diğerine geçerek denetim yapabiliyor. Bu denetimlerin il ve ilçe bazında artırılması için gerekli yazılar illerimize iletildi" diye konuştu.
Gelen şikayetlerin ve taleplerin, denetimlerin daha da sıkılaştırılması gerektiğini gösterdiğini belirten Demirkol, "CİMER ve SABİM üzerinden iletilen talepler, denetimlerin çapraz denetimlerle desteklenmesi ve yerel dinamik kontrollerin güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bu hassasiyeti, illerimizde ve yerelde de göstermeye devam edeceğiz" dedi. Verilerin, çapraz denetimlerin daha etkili olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Demirkol, bu tür denetimlerin artarak devam edeceğini söyledi.
Demirkol, sigaranın pasif içicilik kadar tehlikeli olduğunu ve sigaranın yol açtığı zararlara her gün hastanelerde tanık olduklarını belirterek, "Sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa yol açabiliyor. Bu kadar büyük bir tahribata neden olan sigaranın, hem vücuda hem de çevreye verdiği zararın farkındayız. Denetimlerimizi tavizsiz şekilde sürdüreceğiz" dedi.