Eskişehir Haber Eskişehir Sağlık Haberleri Eskişehir’de aşılarla sağlık daha da güçleniyor

Eskişehir’de aşılarla sağlık daha da güçleniyor

Dünya Aşı Haftası'nda açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Bildirici, aşıların hayat kurtardığını vurguladı. Yeni aşılar ve güncellenen programlar dikkat çekiyor.

Haberleri

Türkiye genelinde 24-30 Nisan 2025 tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası kapsamında önemli bir açıklama geldi. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, yaptığı basın açıklamasında, aşıların toplum sağlığı için taşıdığı öneme dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yılki sloganı olan “Herkes İçin Aşılama İnsanlık İçin Mümkün” ile yola çıkılarak yapılan etkinliklerde, aşının hem bireyleri hem de toplumu koruduğu anlatıldı.

Bildirici, aşıların her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtardığını belirtti. Aşıların, hastalıklara karşı en etkili, en güvenli ve en ekonomik yöntemlerden biri olduğunu söyledi. Bu hafta sayesinde, toplumda aşının önemi daha iyi anlaşılsın, çocuklar ve yetişkinler korunabilsin diye birçok etkinlik düzenleniyor.

2025 Nisan ayı itibarıyla aşı takviminde bazı yenilikler de hayata geçti. 1998 yılından beri kullanılan hepatit B aşısı ve 2008’den beri verilen beşli karma aşı artık altı bileşenli tek bir aşı haline getirildi. Yeni aşı; tetanos, difteri, boğmaca, Haemophilus influenzae tip b, çocuk felci ve hepatit B hastalıklarına karşı koruma sağlıyor.

Ayrıca hamile kadınlara uygulanan aşılar da güncellendi. Daha önce sadece tetanos ve difteri aşısı verilirken, artık boğmaca bileşeni de eklenerek “Tdab” isimli yeni bir aşı kullanılmaya başlandı. Bu aşı her hamilelik döneminde bir kez uygulanıyor.

Türkiye’de çocukluk çağı aşı programı kapsamında toplam 13 hastalığa karşı aşı yapılmaya devam ediliyor. Bunlar arasında kızamık, kabakulak, suçiçeği ve çocuk felci gibi hastalıklar yer alıyor. Bildirici, çiçek hastalığının 1977 yılında tamamen yok edildiğini hatırlatarak, çocuk felcinin de tarihe karışmak üzere olduğunu ifade etti. Türkiye’de 2011’den beri difteri görülmediğini ve yenidoğan tetanosunun tamamen önlendiğini söyledi.

Tüm aşıların Dünya Sağlık Örgütü onaylı standartlara uygun üretildiğini ve hem yurt dışında hem de Türkiye’de özel laboratuvarlarda test edildiğini belirten Bildirici, aşıların güvenli bir şekilde saklanıp uygulandığını anlattı. Türkiye'de kullanılan Aşı Takip Sistemi sayesinde aşıların üretimden sağlık merkezine kadar olan süreci adım adım izleniyor.

Bildirici, konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır. Aşılama her çocuk için yaşamsaldır. Çocuklarını aşılatmak, ebeveynlerin en temel sorumluluklarından biridir.”

Bu yılki kampanya kapsamında “Aşı Hayatı Korur”, “Yeni Aşılar, Yeni Umutlar” ve “Her Yaşın Bir Aşısı Var” gibi sloganlar kullanılarak, toplumda farkındalık artırılmaya çalışılıyor. Aşının sadece bireyleri değil, çevresindeki insanları da koruduğu hatırlatılıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *