Eskişehir’de doğayı tehdit eden Alpagut-Atalan Altın Gümüş Madeni Projesi’nin ÇED süreci durduruldu. Karar, çevrecilerin ve halkın güçlü tepkileri sonucunda alındı. Proje, Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından Tepebaşı ilçesinin Atalan ve Mihalgazi ilçesinin Alpagut mahalleleri sınırlarında planlanıyordu.
Dün, Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında, maden projesinin eksik ve hatalarla dolu ÇED dosyasının revize edilmek üzere firmaya iade edilmesine karar verildi.
Toplantıya milletvekilleri, belediye başkanları, TEMA Vakfı temsilcileri, kent konseyleri ve Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu üyeleri katıldı. Toplantı öncesi bakanlık önünde yapılan açıklamalarda, projenin bölgenin doğal yapısını tehdit ettiği vurgulandı.
Doğa ve Yaşama Platformu adına konuşan Tabipler Birliği’nden Akif Aladağ şunları söyledi:
“Bugün burada tüm doğa ve yaşam dostlarıyla mutluluğumuzu paylaşmak ve birlikte kutlamak için bir aradayız. Şehrimiz Eskişehir ve Sakarya Vadisi büyük bir tehdit altındaydı. Proje, doğamızı ve yaşam alanlarımızı tehdit ediyordu. Toplantı sonucunda ÇED sürecinin durdurulması kararı verildi. Elbette isterdik ki proje tamamen iptal edilsin, ama bu karar bizim için zaferin ilk adımıdır. Mücadelemiz, doğayı tehdit eden projeler tamamen durdurulana kadar sürecek. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!”
Platform ayrıca, Eskişehir’e yakın bir noktadaki Çayırhan Kömür Madeni’nde yaşanan göçükte 2’si ağır olmak üzere 14 işçinin yaralandığını ve bu durumun madencilik sektöründeki denetimsizlikleri bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.
Aladağ, 16 Nisan Çarşamba günü Çanakkale ile entegre Kaymaz Altın Madeni’ne cevher taşınması için yapılacak olan İDK toplantısında da Ankara’da olacaklarını ve tüm Eskişehirlileri doğayı savunmak için mücadeleye davet ettiklerini söyledi.
Doğa ve Yaşam Platformu, Sakarya Vadisi’nde doğaya zarar verecek hiçbir projeye izin vermeyeceklerini bir kez daha yineledi.