Eskişehir Haber Eskişehir Gündem Odunpazarı Belediyesi Meclisi’nde Deprem ve Kentsel Dönüşüm Vurgusu

Odunpazarı Belediyesi Meclisi’nde Deprem ve Kentsel Dönüşüm Vurgusu

Odunpazarı Belediyesi meclis toplantısında, İnşaat Yüksek Mühendisi İnci Şensarı Şentuna, 6 Şubat ve 20 Şubat 2023 tarihlerinde Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Şentuna, afetlere karşı hazırlıklı olmanın hayati önem taşıdığını vurgulayarak, kentsel dönüşümün insan odaklı olması gerektiğini ifade etti.

Haberleri

Odunpazarı Belediyesi meclis toplantısında, İnşaat Yüksek Mühendisi İnci Şensarı Şentuna, 6 Şubat ve 20 Şubat 2023 tarihlerinde Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Şentuna, afetlere karşı hazırlıklı olmanın hayati önem taşıdığını vurgulayarak, kentsel dönüşümün insan odaklı olması gerektiğini ifade etti.

Odunpazarı Belediyesi meclisinde konuşan İnşaat Yüksek Mühendisi İnci Şensarı Şentuna, 6 Şubat ve 20 Şubat 2023 tarihlerinde meydana gelen Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremleri hatırlattı. Depremlerden 11 ilin etkilendiğini belirten Şentuna, “Türkiye nüfusunun yüzde 16,4’üne karşılık gelen 14 milyon vatandaşımızın yaşadığı Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerimiz etkilenmiştir. Depremler sonucunda 53 bin 537 kişi hayatını kaybetmiş, 107 bin 204 kişi yaralanmıştır” dedi.

Şentuna, afetler karşısında merkezi ve yerel yönetimlerin iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Bu mesele, hiçbir siyasi görüşün, ideolojinin veya çıkarın üstünde, doğrudan insan hayatına dokunan vicdani bir meseledir” ifadelerini kullandı.

“Kentsel dönüşüm rant odaklı değil, insan odaklı olmalıdır”

Depreme karşı en önemli önlemin dirençli şehirler inşa etmek olduğunu vurgulayan Şentuna, kentsel dönüşümün yalnızca binaların yıkılıp yeniden yapılması olmadığını belirtti. “Kentsel dönüşüm, insan yaşamını önceleyen, bilimin ve mühendisliğin rehberliğinde, şeffaf ve katılımcı bir süreçle yürütülmesi gereken bir planlamadır” diyen Şentuna, projelerin rant odaklı değil, insan odaklı olması gerektiğinin altını çizdi.

Şentuna, kentsel dönüşüm sürecinde mühendisler, mimarlar, şehir plancıları, akademisyenler ve halkın katılımının sağlanması gerektiğini vurgulayarak, şeffaf denetim mekanizmalarının oluşturulmasının önemine dikkat çekti. Deprem yönetmeliklerine uygun yapılan binaların güvenli olabileceğini belirten Şentuna, “1999 öncesi yapılan her binanın kentsel dönüşüme girmek zorunda olmadığı, dönemin yönetmeliklerine uygun, mühendislik hizmeti alarak inşa edilen yapıların sağlıklı olabileceği unutulmamalıdır” dedi.

“Deprem yönetmelikleri bilimsel hesaplamalara dayanmalıdır”

Deprem yönetmeliklerinin tarihsel gelişimine de değinen Şentuna, yapı güvenliğinde bilimsel hesaplamaların ve mühendislik uygulamalarının önemine dikkat çekti. 6 Şubat depremlerinin, afetlere karşı hazırlıklı olmanın bir seçenek değil, bir zorunluluk olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Konuşmasını Eskişehir özelinde dirençli kentler inşa etme çağrısıyla tamamlayan Şentuna, “Gelin, Eskişehir’imizde, Odunpazarı’mızda vatandaşlarımızın güven içinde yaşayabileceği dirençli kent inşa edelim. Afetlerde kaybettiğimiz her bir canın hatırasına sahip çıkalım ve onların anısını, daha güvenli bir Eskişehir, daha güvenli bir Türkiye inşa ederek yaşatalım” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *