23 Şubat 2025
Eskişehir Haber Eskişehir Gündem “İki Tür Sokak Çocuğu Görüyoruz”

“İki Tür Sokak Çocuğu Görüyoruz”

Eskişehir Çocuk ve Hayvan Haklarını Savunma Derneği Başkanı Nesrin Çiçek, derneğin kapsamını genişleterek çocuk haklarını da çalışmalarına dahil ettiklerini belirtti. Çiçek, hayvan haklarının korunmasının eğitimle başladığını vurgulayarak, “Yeni nesillere hayvan sevgisini, merhameti ve şefkati aktarmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Haberleri

Dernek olarak yalnızca hayvan hakları üzerine faaliyet gösterirken, çocukları da kapsama alanlarına dahil ettiklerini ifade eden Çiçek, “Biz, sokakta iki tür çocuk görüyoruz: biri sokak hayvanları, diğeri ise trafik lambalarında su satan çocuklar. Her ikisi de bizim için geleceğimizin bir parçası ve korunması, yaşatılması gereken canlılar” dedi.


 

Dernek üyeleri hakkında bilgi veren Çiçek, “Şu an 126 üyemiz var, ancak yaklaşık 2.000 gönüllümüz bulunuyor. Derneğimizi iki ana kola ayırdık: Bir grup çocuklarla ilgili yardımlaşma ve eğitim temelli çalışmalara odaklanıyor, diğer grup ise hayvan hakları konusunda faaliyet gösteriyor” diye konuştu.


 

Başlangıçta yalnızca sokak hayvanlarını besleme çalışmaları yürüttüklerini belirten Çiçek, şu anda farklı meslek gruplarından uzmanların da desteğiyle daha kapsamlı bir yapılanmaya gittiklerini aktardı. “Öğretmenler, hakimler, mühendisler, mimarlar ve diğer meslek gruplarından kişilerle daha uzman bir kadro oluşturduk. Bu sayede çalışmalarımızı daha kapsamlı ve profesyonel bir şekilde yürütüyoruz” dedi.


 

“Bir Kap Su, Bir Kap Mama Bırakmak Çok Önemli”


 

Sokak hayvanlarının yaşadığı zorluklara dikkat çeken Çiçek, toplumun küçük katkılarla büyük farklar yaratabileceğini söyledi. “Medeniyet, insanların kendisinden olmayanı anlamaya başladığı noktada başlar. Kendimiz üşüdüğümüzde ya da aç kaldığımızda ne hissediyorsak, emin olun sokak hayvanları da aynı duyguları yaşıyor” dedi.


 

Çiçek, herkesin evinin önüne bir kap su ve bir kap mama bırakabileceğini belirterek, “Artan ekmekler, bulgur, yem gibi gıdalar kuşlar ve diğer hayvanlar için değerlendirilebilir. Evdeki meyve çekirdeklerini, sebze kabuklarını uygun yerlere bırakmak da doğaya katkı sağlar. Aynı zamanda apartman girişleri ve bodrum katları soğuktan korunmaları için açılabilir. Basit kulübeler ya da barınaklar yapmak da onların hayatta kalmasına yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.


 

Hasta hayvanların bakım evlerine götürülmesi konusunda da uyarılarda bulunan Çiçek, “Hasta bir kedi veya köpek gördüğünüzde eskiden olduğu gibi ‘barınağı arayın’ demiyoruz. Lütfen bize ulaşın! Çünkü bakım evlerine götürülen hayvanlar, çoğu zaman geri çıkamıyor” diye konuştu.


 

“Yaşama Tutunma Alanı Kuruyoruz”


 

Yeni projelerinden de bahseden Çiçek, bir “Yaşama Tutunma Alanı” kurmak üzere olduklarını ve bunun emsal olmasını istediklerini dile getirdi. Çiçek, “Yakın zamanda bir müjde vereceğiz. Eğer bu konuda bize destek verirseniz çok mutlu oluruz” dedi.


 

Son dönemde yürürlüğe giren yasa düzenlemesi hakkında da konuşan Çiçek, “Son yasa düzenlemesi konusunda, yasanın tamamen kötü olduğunu söyleyemeyiz, bazı olumlu yönleri var. Ancak, sosyal medyada yaratılan algı, hayvanların öldürülmesinin cezasız kalacağı yönünde büyük bir yanılgıya yol açtı. Oysa ki 7332 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre hayvanlara işlenen suçların bir karşılığı var” ifadelerini kullandı.


 

Çiçek, geçtiğimiz günlerde 80 yaşındaki bir kadının, bakım evine köpeklerinin alınmasına engel olmak isterken hedef gösterildiğini ve ardından çıkan yangında hayatını kaybettiğini belirterek, “Bizler hayvanseverler olarak, insan sevgisini de içinde barındıran kişileriz. Hiçbir şeye karşı gelmiyoruz; aksine, evrensel olan yaşam hakkını hatırlatıyoruz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *