Paşa Mahallesi Muhtarı Utku Ölmezer, Odunpazarı Tarihi Evleri bölgesindeki yedi mahalleden biri olan Paşa Mahallesi’nin ticari ve turistik yoğunluğuna rağmen çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.
“Paşa Mahallesi, Odunpazarı Tarihi Evleri bölgesindeki yedi mahalleden biri. Fiziki olarak küçük bir mahalle olsa da ticari anlamda oldukça hareketli ve iş hacmi yüksek bir bölge. İçinde 10 tane müze bulunan, Kurşunlu Külliyesi ve Atlıhan El Sanatları Çarşısı gibi önemli ticaret noktalarına ev sahipliği yapan bir mahalle. Nüfus olarak azız ama çalışan sayısı bakımından mahalle nüfusunun 5-6 katı kadar kişi burada çalışıyor. Yani küçük ama yoğun bir mahalleyiz.”
Turizmin artışıyla birlikte diğer mahallelere kıyasla taleplerinin de farklılaştığını ifade eden Ölmezer, altyapı sorunlarının hızlıca çözüldüğünü ama ticari hayata yönelik düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
“Kemal Zeytinoğlu Caddesi konusu ilk olarak 2018 yılında esnafla belediyenin mahkemelik olduğu dönemde gündeme gelmişti. 3 yıl önce yeniden trafiğe kapatıldı, ancak bu süreçte bazı esnaflar memnun olurken bazıları olmadı. Herkesi memnun etmek elbette zor. Kemal Zeytinoğlu Caddesi, şu anki haliyle yürüyüş caddesi olmaya uygun değil. Yamalı asfaltlar, az sayıda esnaf var. Eğer buranın bir çekim merkezi olmasını istiyorsak mutlaka düzenlenmesi, rehabilite edilmesi gerekiyor. Bu yıl için Sayın Ayşe Başkanımızdan kazı çalışmalarının başlayacağına dair söz almıştık. Ancak üç yıldır caddenin durumu değişmedi. Bu nedenle çalışmaların bir an önce başlamasını talep ediyoruz.”
Müzelerin saat 17.00’de kapanmasının ticari hareketi durdurduğunu söyleyen Muhtar, bu durumun erken dükkan kapanmalarına yol açtığını vurguladı:
“Odunpazarı esnafı olarak bizlere sık sık ‘erken kapanıyorsunuz’ eleştirisi geliyor. Bu kısmen doğru; 7-8 gibi dükkanlarımız kapanıyor. Ancak bunun bir nedeni var: Müzeler saat 17.00’de kapanıyor. Müzeler kapandığında bölgede hareket de bitiyor. Çarşı merkezine doğru kayma oluyor. Oysa Türkiye’nin farklı yerlerinde gece 22.00-23.00’e kadar açık olan müzeler mevcut. Özellikle yaz döneminde saatlerin uzatılmasıyla hareketliliğin artacağını ve esnafın daha fazla kazanç sağlayacağını düşünüyoruz. 17 müzemiz var ama en azından Balmumu Müzesi, Hamam Müzesi, Ahşap Eserler Müzesi gibi öne çıkan bazı müzelerin saatlerinin uzatılmasını öneriyoruz.”
Bölgedeki tuvalet ihtiyacına da değinen Ölmezer, özellikle hafta sonları kadın ve çocukların mağduriyet yaşadığını söyledi:
“Turistlerden en çok gelen şikayet tuvalet eksikliği. Bölgede sadece iki camimiz var, onun dışında umumi tuvalet yok. Esnafın da işletmeleri bireysel olduğu için tuvalet paylaşımı sınırlı. Hafta sonları kadınlar ve çocuklarla birlikte tuvalet sırası oluşuyor. Ayrıca bebek bakım odaları da eksik. Yer altı tuvaletleri ya da farklı çözümlerle bu ihtiyaç giderilebilir.”
Tur rehberlerinin yalnızca belirli noktalarda grupları gezdirmesinin esnafı zorladığını belirten Ölmezer, rehberlerin serbest zaman tanıması gerektiğini ifade etti:
“Rehberlerin yalnızca belirli noktaları gezdirmesi esnafımızın büyük kısmını mağdur ediyor. Belirli şirketlerle anlaşmalı olarak hareket ediyorlar, bu da sokaklarımızda adaletsiz bir yoğunluk oluşturuyor. Talebimiz acentelerin gruplara ‘serbest zaman’ tanıması. 45 dakika ila 1 saatlik serbest dolaşım, tüm esnafın ekonomik olarak fayda sağlamasını sağlayacaktır.”
Mahalleye gelen turistlerin yönlerini bulmakta zorlandığını, tabelaların ve dijital rehberlerin yetersiz olduğunu söyleyen Ölmezer, bu konuda da düzenleme yapılmasını istedi:
“Biz mahallenin yerlisi olduğumuz için her yeri kolay buluyoruz ama turistler için durum farklı. Kaybolanlar oluyor. Bu nedenle yönlendirme tabelalarının ve dijital aplikasyonların güncellenerek daha erişilebilir hale getirilmesi önemli. Bu sayede turistler müzelerimize ve sokaklarımıza daha rahat ulaşabilir.”
Son olarak Kurşunlu Külliyesi’nin sadece cami olarak değil, kültürel etkinlikler için de kullanılmasını isteyen muhtar, yapının 500. yılına özel etkinlik yapılması gerektiğini ifade etti:
“Kurşunlu Külliyesi yalnızca cami olarak kullanılmamalı. İçerisinde Ahşap Eserler Müzesi, Lületaşı Müzesi ve Fotoğraf Müzesi aktif olarak hizmet veriyor. Ancak daha fazla etkinlik yapılmalı. 1525 yılında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış bu külliyenin 500. yılı dolayısıyla özel bir kutlama yapılmasını öneriyoruz. Bu konuda valiliğe dilekçe sundum, dönüş bekliyoruz.”