İlki Gaziantep'te düzenlenen Fair Play Anneleri Projesi'nin ikinci durağı Eskişehir oldu. Haller Gençlik Merkezi'nde açılışı gerçekleştirilen Fair Play Paneli'nde 11. Dünya Fair Play Karikatür Yarışması ve 1. ve 2. Fair Play Fotoğraf Yarışması Sergileri de ziyarete açıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı Ahmet Erdoğan Arıpınar, sözlerine ilk olarak "cennet annelerin ayaklarının altındadır" diyerek başladı. Çocuklarda ilk öğrenmenin her zaman ailede başladığının altını çizen Arıpınar, buradaki fair play kavramına da açıklık getirdi. Fair play'in spor kökenli bir terim olduğunu belirten Arıpınar, buradaki kullanımını "o anda Tanrı'nın ve vicdanının sesini duymak demektir" şeklinde ifade etti. Arıpınar, bu noktada İlk Fair Play Annesi Ödülü'nün hikayesini şöyle aktardı: "İlk ödülümüzü kazanan Hatay'lı bir kadın. Eşi ve 3 çocuğuyla birlikte bir gün pazar gezmesine giderken eşini vahim bir trafik kazasında kaybediyor. O zamana kadar yalnız anneliği ve ev hanımlığını bilen bu kadına yardım kuruluşlarından düzenli bir maaş bağlanıyor. Aradan geçen bir ay sonrasında kadın vakfa ziyarete geliyor. 'Ben iş buldum, lütfen bu kartı artık ihtiyacı olan başka birine verin' diyor. İşte fair play budur."
Arıpınar son olarak, fair play kavramına dünya ve dinler tarihinden de çeşitli örnekler vererek "aman diyene kılıç kalkmaz" sözüyle eşdeğer olarak tanımladı.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, ödül konuşmasında ilk olarak TMOK Fair Play Komisyonu'ndan bu teklifin gelmesinden dolayı çok büyük bir heyecan duyduğunu dile getirdi. Ünlüce, 2 erkek çocuğu yetiştirirken her zaman sporla iç içe olduklarını ifade etti. Sporun çocuklara kattığı disiplini çok önemsediğini belirten Ünlüce, yanı sıra sporun dostluk, birlik duygusu, takım ruhu ve empati yapma özelliği gibi pek çok duyguyu da çocuklara kattığını vurguladı. Fair Play annesi olarak seçilmekten büyük gurur duyduğunu dile getiren Ünlüce; geçtiğimiz yılki ilk ödülün de yine bir kadın başkan olan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e verildiğini hatırlattı. Ödülü Eskişehir'deki tüm anneler adına aldığını belirten Ünlüce son olarak, "Fair Play geleceğe umutla bakmak demek; geleceği barışla ve sevgiyle inşa atmek demek. Yunus Emre'nin şehrine de bu barış ve sevgi dili yakışır. Çocuklarımızdan ve ailemizden başlayarak bu sevgi dilini, saygıyı, anlamayı, dinlemeyi ve empatiyi her bir bireye kazandıralım" sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Son olarak TMOK'un "Onur Konuğu Ödülü"nü alan Eskişehir Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, sözlerine ilk olarak Eskişehir'in bütün annelerine sevgi ve saygılarını ileterek başladı. Federasyon tarafından daha önce de farklı ödüller aldığını aktaran Büyükerşen, bundan duyguğu gurur ve mutluluğu dile getirdi. Büyükerşen, Fair Play Anneleri Projesi'nin çok anlamlı bir proje olduğunun altını çizerek katkı sağlayan herkese teşekkürlerini iletti. Büyükerşen, bu noktada düşüncelerini "Bu projede en büyük görev siz değerli annelere düşüyor. Çünkü bir çocuğun karakterinin en sağlam temelleri ilk olarak evde, aile içinde atılır. Annelerin çocuklarını fair play ruhuyla büyütmesi ve onlara sporun rekabet değil; dayanışma ve saygı olduğunu öğretmesi geleceğimiz için atılabilecek en sağlam adımlardan biridir." şeklinde ifade etti. Son olarak Büyükerşen, toplumsal dayanışma ve hoşgörü kültürünün önemine dikkat çekerek "fair play yalnızca sporda değil, hayatın her alanında yol gösterici bir ilke olmalıdır. Bunu sağlamak ve topluma örnek bireyler yetiştirebilmek için bu değerli mirası bırakmak en büyük sorumluluklarımızdan bir tanesidir. Burada bulunan her bir anneye, bu projenin bir parçası olarak çocuklarımıza ışık tuttukları için çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımızın gözlerinde fair play ruhunu görmek, bana her zaman umut verecek" sözleriyle açıklamasını noktaladı.