Teklifin yerli ve yabancı maden ile enerji şirketlerine geniş ayrıcalıklar tanıdığı ifade edilen açıklamada, “Zeytinlikleri, meraları ve doğamızı yağmalamak isteyen şirketlerin önünü açacak bu yasa, insan ve hayvan sağlığını, doğal yaşamı ciddi tehdit altına alacaktır. Bu büyük yasal düzenleme ile halkın değil, şirketlerin çıkarları korunmaktadır” denildi.
Yasa teklifinde geçen “stratejik ve kritik” kavramlarının, “milli güvenlik” ifadelerinin ve “kamu yararı” söylemlerinin manipülatif olduğu belirtilen açıklamada, bunların uluslararası maden ve enerji şirketleri ile yerli tekellerin çıkarlarına hizmet ettiği savunuldu. Açıklamada, “Enerji bağımsızlığı söylemleriyle yapılan bu düzenleme, halkın değil, sermayenin lehine hazırlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Eskişehir’in tarım alanları ve doğal varlıklarının tehdit altında olduğunu belirten Eskişehir Çevre Derneği, yasa teklifinin geçmesi halinde özellikle Alpagut-Atalan bölgesi ile Alpu Ovası’nın maden faaliyetleriyle delik deşik edileceğini kaydetti. Dernek, bunun yalnızca Eskişehir’i değil, tüm Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini vurguladı.
Milletvekillerine Çağrı
Açıklamada, Eskişehir milletvekillerine çağrıda bulunularak, bu düzenlemeye karşı kamuoyuna açık bir şekilde tavır alınması istendi. “Tüm milletvekillerinin bu yasanın Meclis’ten geçmemesi için ellerinden gelenin fazlasını yapmalarını bekliyoruz” denilen açıklamada, halktan da sessiz kalmamaları, doğaya ve yaşama sahip çıkmaları istendi.
“Mücadeleye Çağırıyoruz”
Dernek, Eskişehir halkını ve duyarlı tüm vatandaşları bu yasaya karşı birlikte mücadele etmeye çağırarak, şu ifadelere yer verdi: “Çevremizi, doğamızı talan ettirmemek için tüm Eskişehirli hemşehrilerimizi mücadeleye davet ediyoruz. Bu yasa geçerse, sadece güzel şehrimiz değil, tüm Türkiye geri dönülemez zararlar görecektir. Tüm Türkiye’yi bu talan yasasına karşı durmaya çağırıyoruz.”