Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, norm kadro belirlenirken yapılan ders birleştirmeleri ve görevlendirmelerde keyfi uygulamaların tespit edildiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Özellikle seçmeli derslerin, asıl okutması gereken branşlar yerine başka branşlara verilmesi, norm fazlası durumuna düşen öğretmenlerin sayısını artırmıştır. Ayrıca, son anda yapılan görevlendirmelerle bazı öğretmenlerin norm fazlası olmaktan çıkarılması, diğer eğitim emekçileri arasında haksızlıklara neden olmuştur” ifadelerini kullandı.
Eğitim-Sen Şube Başkanı Demirkol, norm kadro sürecine dair şu soruları gündeme taşıdı:
• Seçmeli dersler diğer branşlara verilerek asıl okutması gereken branşlar norm fazlasına düşürülmüş müdür? Örneğin; sağlık dersi gibi dersler başka normlara açılmış mıdır?
• Son anda ilçe ve başka okullara görevlendirmeler yapılarak okutmak zorunda olduğu ders saatleri norma uydurularak kaç tane öğretmen ihtiyaç fazlası olmaktan çıkarılmıştır? Bu öğretmenlerin yerine de görevlendirmeler yapılarak norm fazlası öğretmenler arasında haksızlıklar yaratılmış mıdır?
• Norm çizelgeleri ve yapılan atamalarla ilgili itirazlar neden alınmamıştır?
Yayınlanan kılavuza göre:
“7. Halen aylıksız izinde olanlardan 03 Şubat 2025 tarihi itibariyle göreve başlayacağını beyan edenler bu duyuru kapsamında norm kadro fazlası olarak tespit edilebilecek; öğretmenler başvuruda bulunabileceklerdir.
8. İlgi (c) Yönetmeliğin 29. maddesi gereğince görevli ve aylıksız izinli olanlar bu duyuru kapsamında başvuruda bulunmayacaklardır.”
Denilmektedir, bu durum kılavuz yayınlanmadan önce sızdırılarak norm fazlası durumundaki öğretmenler aylıksız izin almaları yönünde teşvik edilmiş midir? Bu durumda kaç öğretmen vardır?
• Atama Daire Başkanlığıyla yaptığımız görüşmede;
“Ücretsiz izne ayrılmak norm resen atamadan muafiyet sağlamaz. Önce norm işlemleri yapılıp sonra ücretsiz izne ayırın.”
şeklinde talimat verdim sözü uygulanmış mıdır?
• “MEB ile ilgili bakanlıklar arasında yapılan protokol nedeniyle ilçeye atanmış bir kişi ilçe içerisinde normal prosedüre tabi tutulacak. Ancak ilçe dışına resen atanmayacak. Bulunduğu okulun normuna dahil edilmeyecek. Hesaplamalarda dolayısıyla 3 normu olan bir okula bu nedenle gelmiş bir öğretmen kimseyi norm fazlası yapamayacak.”
şeklinde söylenen uygulama gözetilmiş midir?
• “İlçe içinde resen atamalar tamam ama ilde ilçeler arası resen atamada daha temkinli olun, hatta yapmamaya çalışın dedim” bilgisi yalan mıdır? Atama Daire Başkanlığıyla İl Milli Eğitim’in bu konuda görüşmeleri olmuş mudur? Olduysa neden resen atama için ısrar edilmektedir?
“Resen Atamalarda Adil Davranılmadı”
Demirkol, resen atama sürecinde yaşanan haksızlıklara da değindi ve şu açıklamaları yaptı: “Eş, sağlık ve diğer özür durumlarına göre atanan öğretmenler, hatalı norm tespitleri nedeniyle ihtiyaç fazlası durumuna düşürülerek resen atama tehdidiyle karşı karşıya bırakılmıştır. Bu süreç, eğitim emekçilerini huzursuz etmiş ve ciddi mağduriyetlere yol açmıştır.”
Eğitim-Sen’den Hukuki Destek Vurgusu
Demirkol, Eğitim-Sen olarak haksızlığa uğrayan tüm eğitim emekçilerinin yanında olduklarını belirtti. Demirkol, şu çağrıyı yaptı: “Haksız tespit edilen normlar ve resen atama tehdidi altında bırakılan eğitim emekçilerinin mağduriyetleri derhal giderilmelidir. Üyemiz olsun veya olmasın, tüm eğitim emekçilerinin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Hukuki süreçlerde de her türlü desteği sunacağımızın bilinmesini isteriz.”
Eğitim-Sen, norm kadro sürecinde yaşanan sorunların çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.