Eskişehir Haber Eskişehir Gündem Ayşe Ünlüce: "2026’da tamamen dijital sisteme geçiyoruz"

Ayşe Ünlüce: "2026’da tamamen dijital sisteme geçiyoruz"

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, ESKİ Meclisi’nde yaptığı konuşmada kayıp-kaçak oranlarından Kalabak yatırımlarına, altyapı çalışmalarından dijital geçiş sürecine kadar birçok konuda bilgi verdi.

Haberleri

ESKİ Meclisi’nde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, kurumun faaliyetlerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Ünlüce, özellikle kayıp-kaçak oranları, Kalabak suyu yatırımları, ilçelere yapılan altyapı hizmetleri, ESKİ’nin kaynak yapısı ve dijital dönüşüm çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Kayıp-kaçak oranıyla ilgili olarak oranımız yüzde 24’ün altında. Bu oran Türkiye ortalamasının da altında. Bu başarıda emeği olan, belgelendirme süreçlerinde çalışan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gerçekten, bu ülkenin en büyük sorunlarından biri suda yaşanan kayıptır. Kaçak ayrı bir konu; o da önemli ama kayıp, ülkenin su değerlerine ciddi zarar veriyor. Arkadaşlarımız bu konuda teknolojiyi kullanarak son derece başarılı sistemlerle mücadele ediyorlar. Bu konuda Bakanlık ve Genel Müdürlük ile de görüşmeler yapılıyor. Tekrar teşekkür ediyorum kendilerine.”

Kalabak Suyu yatırımlarına da değinen Ünlüce, “Sadece bir kısmına dair yatırım programı geldi ve görüldü. Kalabak’la ilgili yenileşme ve yatırımlarımızı önümüzdeki yıl gerçekleştireceğiz” dedi.

İlçelere yapılan yatırımlar konusunda geçmişe ve yasal sürece işaret eden Ünlüce, “2014 yerel seçimlerinden sonra tüm taşradaki ilçeler birbirine bağlandı. Aslında 2012’de yapılan yasa değişikliğiyle süreç başlamıştı ama uygulama ilk kez o seçimde oldu. Biliyorsunuz, ilçelerin çoğunun kanalizasyonu bile yoktu. Doğru düzgün altyapı hizmetleri götürülmemişti. Geçen 10 yıllık süreçte, kırsal yatırımlar yoğun bir şekilde devam etti. Hızlı biçimde ilçelere yatırım yapıyoruz. Tabii, Eskişehir’in ilçelerinin yapısı biraz farklı. Nüfusun yaklaşık yüzde 90’ı şehir merkezinde yaşıyor. Geri kalanı kırsalda. Bu nedenle merkezdeki sorunlara daha hızlı çözümler üretmemiz gerekiyor. Hepsi de gerekli. Özellikle gösterdiğimiz çabadan kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

ESKİ’nin kaynak aktarımlarına yönelik eleştirilere de yanıt veren Başkan Ünlüce, “ESKİ bir kamu kuruluşu, şirketlerimiz de öyle. Bizim için önemli olan şey hizmettir; kadın ve eski kadın diye bir ayrım yok. Kendi içimizdeki dağılımla şehrin her noktasına hizmet götürürüz. Hiçbir farkımız yoktur. Biz, hepimizi tek vücut olarak görüyoruz. Hem şirketlerimiz hem ESKİ, bizim birer parçamızdır. Bu konuda hiçbir ayrım söz konusu değildir” dedi.

Büyükşehir Belediyesi ile ESKİ arasındaki işleyişe de değinen Ünlüce, “İlk yılımızda, ESKİ’nin yaptığı tüm altyapı çalışmalarından sonra üst yapıları biz tamamlıyoruz. Aramızdaki para alışverişi de bu kaynaklıdır. ESKİ altyapıyı yapıyor. Zaten biliyorsunuz, ESKİ’miz yıllardır son derece başarılı işlere imza atıyor. Ardından Büyükşehir Belediyesi üst yapı, ana arter ve sokak düzenlemelerini gerçekleştiriyor. Bu süreçte aramızda zaman zaman bazı tartışmalar, diğer belediyelerle olan konular gündeme gelebiliyor. Ama biz bunları iş birliğiyle, koordinasyonla ve teknik ölçümlerle çözüyoruz” dedi.

İlçe belediyeleriyle yaşanan ilişkiler konusunda da konuşan Ünlüce, “Hiçbir ilçe belediyesiyle aramızda borç-alacak ilişkisini sorun etmiyoruz. Bunları kendi içimizde çözüyoruz. Tahsilat oranımız yüzde 95. Gerçekten Eskişehir’de kullanılan bu peşin ödeme sistemi birçok şehir tarafından örnek alınıyor. Hakikaten çok başarılı bir uygulama,” ifadelerini kullandı.

Dijital dönüşüm süreci hakkında da bilgi veren Ünlüce, “Risk alacağız fakat sistem üzerinde çalışıyoruz. Daha önce ilk oturumda verdiğim bilgilerin de ötesinde başarı sağladık. 2026 yılında tamamen dijital sistemlere geçmeye hazır hale geleceğiz. Şu anda deneme süreçlerini başlattık. Geçişleri mevcut düzeni koruyarak yapmayı planlıyoruz. Yani geçiş, sisteme entegre şekilde gerçekleşecek” dedi.

Sayıştay raporlarına ilişkin yapılan işlemler hakkında da konuşan Ünlüce, “Yağmur suları konusunda da biliyorsunuz, Sayıştay’ın İngiltere’den ve Türkiye’den alınması gereken birtakım örnek uygulamalara ilişkin sonuçları vardı. Bu nedenle, Sayıştay’ın denetim raporu doğrultusunda işlem yapıldı. Görünen borç-alacak ilişkisi Türkiye Belediyeler Birliği ile aramızda kaynaklıdır. Bu konuyu da Sayıştay’ın görüşleri doğrultusunda çözüme kavuşturacağız. Bu konuda da kimsenin şüphesi olmasın” diyerek konuşmasını tamamladı.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *