8 Mart’ta kadın hakları ve eşitlik vurgusu
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eskişehir Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadın hakları ve toplumsal eşitlik konusunda önemli mesajlar verdi. Sosyal Çalışma Kurullarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Çiftçi, kadınların mücadele tarihine dikkat çekerek, kadın haklarının korunması gerektiğini vurguladı.
Hülya Çiftçi, açıklamasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın haklarına verdiği önemi hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
“Bir toplum cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurun sonucudur.”
Çiftçi, kadınların zaman içinde kazandıkları hakları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, özellikle İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini eleştirdi. Atatürk dönemindeki Aydınlanma Devrimleri’nin kadınlara kazandırdığı hakların önemine değinen Çiftçi, 1926 Türk Medeni Kanunu ile kadınların eğitim, istihdam ve siyasette yer almasının önünün açıldığını hatırlattı.
“Türk kadını, birçok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkına kavuştu. Eğitimden sağlığa, adaletten ekonomiye kadar her alanda sosyal yaşamda var oldu. Bu gerçeklerden hareketle, ‘Türkiye Cumhuriyeti öncelikle bir kadın devrimidir’ dense yeridir.”
Açıklamada, kadınların Milli Mücadele’deki katkıları da anımsatıldı. Çiftçi, 10 Aralık 1919’da Kastamonu’da yapılan dünyanın ilk kadın mitinglerinden birini hatırlatarak, Atatürk’ün kadın hakları konusundaki devrimci bakış açısını vurguladı.
“Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin?”
Atatürkçü Düşünce Derneği, kadın haklarına yönelik tehditlerin arttığını belirterek, kadın dayanışmasının önemine dikkat çekti. 8 Mart’ın sadece bir kutlama değil, kadınların toplumsal konumlarını sorgulama fırsatı olduğunun altı çizildi.
Çiftçi, açıklamasını Atatürk’ün kadınlara verdiği değeri anlatan şu sözlerle tamamladı:
“Kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.”