Üniversitenin Öğrenci Merkezi Nasrettin Hoca Salonu’nda yapılan açılış programında, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, yapay zekânın kültür aktarımı ve dil üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, “Yapay zekâyı üretenler var. Bizim de kendi dil modelimizi geliştirmemiz gerekiyor. Önümüzdeki 5 yıl kritik. Ya dünyadan kopacağız ya da yakalayacağız” dedi.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel ise yapay zekânın yalnızca teknolojik bir konu değil, aynı zamanda bir milletin kültürünü ve belleğini geleceğe taşıma meselesi olduğuna vurgu yaparak, “Her bölümde yapay zekâyla ilişkilendirilebilecek dersler açtık, yeni bölümler kuruyoruz. Yapay zekâyı bilinçli ve ihtiyacımız kadar kullanmayı öğretecek bir eğitim modeli geliştiriyoruz” diye konuştu.

Türk Dili Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emine Kolaç da konuşmasında, yapay zekânın dil ve kültür üzerindeki yoğun etkilerine değinerek, sempozyumun bu konuları daha geniş kapsamda ele almak için önemli bir fırsat sunduğunu söyledi.

Gün boyu devam eden sempozyumda 4 oturumda çok sayıda akademisyen yapay zekânın Türkçe üzerindeki etkileri, kültürel kimlik, etik, öğretim süreçleri ve gelecekteki dil kullanımı gibi başlıklarda sunumlar yaptı. Programa TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Serpil Koçdar, Prof. Dr. Erkan Erdemir ve Prof. Dr. Köksal Büyük ile akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.