Eskişehir Gastronomi Derneği Başkan Yardımcısı Kübra Köken, Eskişehir'in simgelerinden biri olan çibörek hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 12 yıldır çibörek ustalığı yapan Köken, Eskişehir’e gelen turistlerin en çok çibörek yemeyi sevdiğini belirterek, “Eskişehir’den ayrılan turistler, gittikleri şehirlerde çibörekten övgüyle bahsediyor. Bu da Eskişehir için oldukça güzel bir durum. Türkiye’nin dört bir yanından gelen turistler, bu lezzeti keşfetmek için şehre geliyorlar” dedi.
Ancak Köken, çibörek ustalığının eskisi kadar rağbet görmediğine de dikkat çekti. Gençlerin bu mesleği tercih etmediğini vurgulayan Köken, “Bu işin bir okulu yok, sadece usta yanında öğreniliyor. Bu sebeple sektörde usta sıkıntısı yaşanıyor. Oysa çibörek, kültürel bir yemek ve biz atalarımız sayesinde bu geleneği sürdürüyoruz” diye konuştu. Köken, gençlerin çibörek ustalığını cazip bulmadığını belirterek, “Usta olmak için gereken çaba gençlere çekici gelmiyor. İnşallah yeni nesil bu mesleğe ilgi duyar ve yeni ustalar yetişir. Ayrıca aşçılık okullarının çibörek eğitimi de vermesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Artan maliyetlerin çibörek fiyatlarını olumsuz yönde etkilediğini belirten Köken, "Çarşı bölgesinde çibörek fiyatları birbirine yakın. İşletmeleri ayakta tutmak çok zor. Dükkan kirası, personel giderleri, faturalar derken maliyetler ciddi şekilde artıyor. Bu yüzden çibörek fiyatlarının pahalı olduğu söylenemez” dedi. Köken, çibörek fiyatlarının çok düşük olduğu kenar mahallelerdeki işletmelerle ilgili de dikkat çeken bir yorumda bulunarak, “Buralarda düşük fiyatlar var ama mutlaka gider kalemlerinde farklılık vardır. Örneğin personel çalıştırmıyorlardır, dükkan kirası ödemiyorlar ya da düşük kaliteli malzeme kullanıyorlardır” şeklinde konuştu.