Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi Meclis'ten Geçerek Yasalaştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk olarak 2023 Vizyonu Belgesi toplantısında dile getirdiği "Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi" 10.10.2024 tarihili Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Erdoğan bu toplantıda Türkiye’deki eğitimin bir dikte aracı olarak görülmesinin sorunlu olduğuna vurgu yapmış ve "sistemin girdilerini ve süreçlerini değiştirmemiz lazım ki sonucu değişsin. Bu vizyon belgesinin neticelerini kademe kademe alacağız” demişti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'nin Meclis'te kabul edilerek yasalaştığını duyurdu. Tekin, konuyla ilgili olarak "ana felsefesini öğretmenlik mesleğinin kutsallığından alan bu yasa, eğitim ailemize büyük bir değer katacaktır. Öğretmenlerimizin haklarını ve itibarını korumayı amaçlayan bu önemli adım, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın daha kaliteli bir eğitim almasını sağlayacak. Yasanın çıkmasında katkısı olan tüm milletvekillerimize teşekkür ediyor, eğitim ailemize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Kanunun kabul edilmesiyle birlikte sosyal medyada öğretmenler tarafından en çok tepki çeken konu başlığı ise "Milli Eğitim Akademisi" maddesi oldu.
1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek yeni düzenlemelere göre öğretmen olarak istihdam edilecek adayların, en az lisans düzeyinde öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından veya denklik kabul edilen yurtdışı programlardan mezun olmaları gerekecek. Adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulacak 'Milli Eğitim Akademisi' tarafından verilecek hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilecek.
Yeni düzenlemeyle öğretmen adaylarına, 30 bin ek göstergenin memur aylık katsayısı ile çarpımı kadar maaş ödenecek. Hazırlık eğitimi, toplamda 4 dönem sürecek; ancak mezun olunan yükseköğretim programına bağlı olarak bu süre 3 döneme düşürülebilecek.
Bununla birlikte toplamda 6 yıl olan sözleşmeli öğretmenlerin görev süreleri kısalarak 3 artı 1 yıl şeklinde olacak. Ücretli öğretmenlerin ücretleri artacak. Elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere ve yöneticilere teşvik verilecek. Öğretmenlik meslek kanunu çıkartılacak. Öğretmenler ve okul müdürlerine yüksek lisans şartı getirilecek. Okul müdürlüğü yüksek lisansa dayalı bir meslek olacak. Öğretmen yetiştirme programları uygulama ağırlıklı hale gelecek. Öğretmenlere yan alan yüksek lisans imkanı getirilecek. Başarılı öğretmenler yurt dışına gönderilecek. Okul yöneticiliğine atanmalara liyakat temelli bir değerlendirme gelecek. Okul yöneticiliğinin özlük hakları iyileştirilecek.