6 Adımda Mit Görevlisi Nasıl Olunur?
Milli İstihbarat Teşkilatı olan MİT, personel alımlarını belirli özellikleri göz önünde bulundurarak almaktadır. Devletin iç ve dış tehlikelere karşı korunması, yabancı kaynaklardan bilgi edinebilmek amacıyla siz de bu kurumda çalışabilirsiniz.
Devlet memurlukları arasında belki de en gizli ve merak edilen yapılardan birisi Mit görevlisi olmaktır. Mit görevlisi nasıl olunur sorusu bu yüzden ara ara gündeme gelmektedir.
İşte, MİT görevlisi olmak adına bilmeniz gereken bazı detaylar ve süreçler.
1 - MİT Nedir?
Öncelikle kuruma dair bilgileri edinmemiz gerekmektedir. Milli İstihbarat Teşkilatı şeklinde açıklaması bulunan bu devlet kurumu Rusya’da KGB, İsrail’de Mossad gibi benzeri çalışmalar sergiler. Amaç yabancı devlet ve kaynaklardan ülke yararına bilgi almaktır. Ülkeye zarar verme gayreti gösteren kurum ya da kişileri tespit ederek gizli operasyon ilerletilmesini sağlar.
Ülke içerisinde faaliyet gösterdiği kadar yurt dışında da çalışma sistematikleri bulunmaktadır. İstihbarat temelli ilerleyen süreçler ile ülke güvenliği ve sükuneti sağlamak hedeflenmektedir. Farklı görev kollarına ayrılan MİT görevlileri bu aşamada görevlendirme almaktadır. MİT görevlisi olmak bu konuyla ilgilidir.
Ancak MİT görevlisi nasıl olunur konusu biraz karışıktır.
2 – MİT’e Nasıl Girilir? MİT Görevlisi Nasıl Olunur?
MİT görevlisi olabilmek için kurum tarafından açılmış temel birkaç alan bulunmaktadır. Tekniker, İstihbarat Uzmanı, Mühendis, Dil Uzmanı, Koruma ve Emniyet Memuru ve son olarak İHA Sistemleri Pilotu bulunur.
Bu altı alan dışında yeteneği olduğu düşünen bireyler MİT web sayfası üzerinden genel başvuru da yapabilmektedir.
Yalnız bahsi geçen bölümler ortak aranan bazı özellikler bulunmaktadır. MİT görevlisi nasıl olunur konusunda bu şartları yerine getirmek önemlidir. Diğer taraftan her meslek grubunun kendi içerisinde özel talep ve şartları yer alır. Şartları yerine getirdiğini düşünen bireyler https://www.mit.gov.tr/ozgecmis-gonder.html sayfası üzerinden ya da bizzat meslek grupları sayfasından başvuru yapabilmektedir.
Başvuruların masaüstünden yapılması önerilmektedir. Eksiksiz ve boş bırakılmadan özgeçmiş doldurulmalıdır. Gerekli bireyler tarafından inceleme yapılıp uygun bulunduğu takdirde SMS, e-posta ve telefon yoluyla bilgilendirme sağlanacaktır.
Kabul edilen bireyler daha sonra uygun bulunduğu bölümde eğitimler alıp çalışmaya başlayabilmektedir.
3 – Gönüllü MİT Ajanı Nasıl Olunur?
Gönüllü olarak MİT ajanı olmak için daha önce bahsedildiği üzere MİT kariyer sayfasına erişilmesi gerekir. Yetenek sahibi olunan alanlar için genel başvuru yapılabildiği gibi özellikle açılan altı özel alan adına başvurular yapılabilir. Başvurular yetkili kişiler tarafından incelenerek onaylanacaktır.
Eğer birden fazla alana başvuruda bulunmak istiyorsanız toplu şekilde özgeçmiş yollanmaması önerilmektedir. İlk başvuru sonrası 6 ay beklemeli, 6 ayın sonunda ikinci bölüme başvuru yapılmalıdır.
4 – MİT Başvuru Şartları Neler?
Milli İstihbarat Teşkilatı başvuru şartları için genel bazı durumlardan bahsedilebilmektedir:
- 35 yaşını doldurmamış olmak,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Vücutta eşgal belli edecek yara izi, ameliyat izi ya da dövme olmaması,
- Psikolojik tedavi görmemiş ve görmüyor olmak,
- Madde ve alkol bağımlılığının olmaması,
- Göreve engel olacak sağlık problemlerinin olmaması,
- Görme ve duyma problemlerinin yaşanmaması,
- En az (başvuru alanına göre) ön lisans ya da lisans mezunu olmak.
Söz konusu şartlar neredeyse tüm meslekler için geçerlidir. Fakat MİT kariyer sayfasını incelediğinizde her meslek için ekstra özellik olduğunu görebilirsiniz. Örneğin, Dil Uzmanı başvurusunda bulunmak için ilgili üniversitelerin lisans bölümünden mezun olmalısınız. İstihbarat mezunu olabilmek için kadınlarda dövüş sporlarında bir federasyona kayıtlı olmak gibi talepler bulunur.
Net şekilde MİT’e nasıl girilir kadın erkek şartları nelerdir sorusu için web sitesini incelemenizi önermekteyiz.
5 – MİT Ajanı Nasıl Yetişir?
Eğer birey MİT’e nasıl başvurulur kapsamında özgeçmişini yollayıp ilk etapta onay alırsa öncelikle sağlık ve genel kontrolleri yapılır. Bazı yetkinlikler için spor kontrolü adına zamana karşı kontrol yapılabildiği gibi sonrasında ekstra eğitimler de verilmektedir.
MİT mantığını anlamak, özümsemek, çalışma prensiplerini öğrenmek gibi çeşitli sebeplerden eğitimler verilmektedir. Sözlü ve uygulamalı eğitimler sonunda kişi başarılı olursa MİT görevlisi olarak çalışmaya hak kazanır.
6 – MİT Rütbeleri Nelerdir?
Toplumda askeri ve emniyet güçlerinde olduğu gibi MİT rütbeleri merak edilmektedir. Yaygın bilgi sunulmaması ve gizli bir bölüm olması sebebiyle MİT rütbeleri hakkında net bir durum bulunmaz. Özellikle burada yer alan kademeler ve kişi sayısı hakkında bilgi sızdırılmaz.