AKP kulislerinden edinilen bilgilere göre, 2025 yılı asgari ücretini belirlemek için Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na yüzde 25 ile 35 arasında bir artış talebiyle başlanması bekleniyor. Bu oranlar doğrultusunda yüzde 25'lik bir artış gerçekleşirse asgari ücret 21 bin 250 liraya yükselecek. Ancak enflasyon oranına bağlı olarak yapılacak bir düzenlemeyle, asgari ücretin 24 bin 483 liraya kadar çıkması da seçenekler arasında.

Geçtiğimiz yıl ara zam yapılmayan asgari ücretin, artan enflasyon karşısında alım gücünü kaybetmemesi için bu tür bir zammın önemli olduğu vurgulandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuyla ilgili olarak "herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz. Çalışanlarımızı enflasyona karşı koruma ve onlara kalıcı refah sağlama prensibimizi kararlılıkla sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Asgari ücretle ilgili pazarlıklar sürerken muhalefet partilerinden de açıklamalar geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), asgari ücretin 30 bin lira olmasını talep ederken; İYİ Parti 28 bin lira ve Yeniden Refah Partisi ise 35 bin lira önerdi. Gelecek Partisi'nin önerisi 33 bin 337 lira olurken, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi 35 bin liralık bir zammı savundu. Muhalefet, asgari ücretin işçilerin yaşam standardını iyileştirecek bir seviyeye çıkarılması gerektiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fiyat istikrarı sağlanmadan alım gücünün kalıcı olarak artırılamayacağını belirterek "çiftçi, esnaf, işçi, asgari ücretli, memur, emekli yani tüm vatandaşlarımızın alım gücünü kalıcı olarak ancak fiyat istikrarı ile artırabiliriz" ifadelerini kullandı.

Yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından işsizlik, engelli ve stajyer maaşları gibi konularda da artışlar yapılacak. Ayrıca, sosyal yardımlardaki gelir şartları ve prim ödeme tutarlarında da düzenlemeler bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2025 yılı için gerçekleşecek zam oranı Aralık ayında yapılacak olan ilk toplantıda kesinleşecek.