Yarın Oy Kullanmadan Önce Bunlara Kesin Dikkat Edin!
Türkiye yarın seçim için sandığa gidecek. Beş yılda bir gerçekleşen cumhurbaşkanı ile 28. Dönem Parlamentosu’nu belirlemek amacıyla 60 milyon 697 bin 843 seçmen 191 bin 884 sandıkta oy kullanacak. Cumhurbaşkanlığı için üç aday, Meclis’e girmek için 24 siyasi parti ile 151 bağımsız milletvekili adayı yarınki seçimlerde yarışacak. Her oyun çok önemli olduğu bu seçimde, oyunuzu geçerli kılmak için nelere dikkat etmelisiniz?
Öncelikle yapmanız gereken yer ve sandık numaranızı öğrenmek. Seçmen bilgi kağıdınızdan, Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya ‘Seçmen Sorgulama’ mobil uygulamasından oy kullanacağınız yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.
Sandık başına gittiğinizde görevliye seçmen kâğıdınızı veya T.C kimlik numarası bulunan belgenizi verin. Adınız sandık seçmen listesinde yer alıyor olacak. Bilgilerinizi kontrol edildikten sonra kanuna uygun biçimde hazırlanmış ve mühürlenmiş oy zarfı ile iki ayrı birleşik oy pusulasını, hiçbir tarafında herhangi bir işaret bulunmadığını ve arkasının sandık kurulu mührü ile mühürlü olduğunu, kurul üyelerine, müşahitlere ve seçmene tek tek gösterdikten sonra “Tercih” veya “Evet” mührünü size verecek. Alırken pusulanızı ve zarfınızı kontrol edin.
Kapalı oy verme kabininde oyunuzu kullanırken, damgayı basacağınız kişi için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “Tercih” veya “Evet” mührünü basmalısınız, “Tercih” veya “Evet” mührü dışında herhangi bir yerine imza atmayın veya işaret koymayın, aksi bir durumda oyunuz geçersiz sayılacaktır. Birleşik oy pusulanızı düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyun ve yapıştırın. Zarfın içine başka bir madde koymayın. Unutmayın, tek pusula hakkınız var.
Görüntü kaydedici herhangi bir cihaz ile içeri girmeyin. Bu durumun cezası vardır.
Zarfı sandığa kendiniz atın, görevli bile olsa atması için bir başkasına vermeyin.
Seçmen listesini imzalayarak, kimlik kartınızı geri alabilirsiniz. Seçmen, imza atmasını bilmiyor veya herhangi bir engeli nedeniyle imza atacak durumda bulunmuyorsa, sol elinin başparmağını basacak. Sol elinin başparmağı olmayanların hangi parmağını bastığı listenin imza bölümüne ayrıca yazılacak. Hiç parmağı olmayan seçmenin durumu adı karşısına yazılıp başkan tarafından imzalanacak.
Oyunuzu kullanıp, mührü teslim edip, sandık seçmen listesini imzaladıktan sonra, sandık kurulu başkanı, seçmen bilgi kâğıdınızın arka yüzünü imzalayıp mühürledikten sonra size kimliğinizle birlikte iade edecek.
Bunlara Dikkat Edin
-TC Kimlik Kartınızı götürmeyi sakın unutmayın.
-Oy verme saatleri 08.00 ile 17.00 arasındadır.
-Muharrem İnce oy pusulaları basıldıktan sonra adaylıktan çekilmiştir. Aldığı oylar ile %50'yi geçse de cumhurbaşkanı olamaz.
-İmza atmayı bilmeyen kişiye bir akrabası yardımcı olamaz. İstenildiği takdirde sandık kurulu başkanı tüm detayları anlatacaktır.
-Görme engelli seçmenler, bu seçimde ilk defa YSK tarafından oy pusulalarına uygun olarak hazırlanan şablon ile oylarını kullanabilecek.
-Engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar, o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek.