Eskişehir’de yapılması beklenen TOKİ konutlarının, Odunpazarı İlçesi Ihlamurkent mahalle sınırları içinde 4 etap halinde 2019 yılında 100 bin sosyal konut sloganıyla hayata geçirilip 2 yıl içinde teslim edilmesi bekleniyordu.

Geçtiğimiz günlerde AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın TOKİ konutlarında 2. Etap’ın sonuna gelindiğini açıklamasının ardından İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, TOKİ mağdurlarını hatırlatarak Albayrak’a seslendi.

Eskişehir'de yaklaşık 3 bin TOKİ mağduru olduğunu ifade eden Yer, “2019 yılında 100 bin sosyal konut sloganıyla hayata geçirilip 2 yıl içinde teslim edilecek denilerek ihaleleri yapılan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen. Devamında yeniden fiyat değerlemesi ve yüzde 1 olan KDV’nin yüzde 10 olarak artışıyla ve ödemelerdeki oranların artmasıyla sosyal yönü kalmayan. Devasa bir müteahhit haline gelen TOKİ’ye ülkemizin birçok bölgesinde aynı mağduriyet aynı tepkilerin yükseldiği süreçte bizde Eskişehir’de yaklaşık 3 bin mağdur, yanlarında kurada isimleri çıkıp evleri yapılmayan 153 kişi için basın açıklamamızı yapıp, kamuoyu oluşturulması yönünde bir adım atmıştık" diye konuştu.

"Tüm sözlere rağmen KDV sorunu çözülmedi"

Mağduriyetlerin tüm Türkiye’de yankı uyandırmasının ardından çeşitli sözlerin verildiğini belirten Yer, “Seçim geçti ve verilen sözler hiçbir şekilde tutulmadı, insanlarımız kaderleri ve kederleriyle baş başa bırakıldılar. Konuya hakimiyetimiz ve hak sahibi insanlarımızdan aldığımız itirazları sizler vasıtasıyla kamuoyuna tekrar buradan iletiyoruz. Aynı ihale süreci olmasına rağmen KDV ve fiyat değerlendirmesinde baz alınan 1 Nisan 2022 tarihli Maliye Bakanlığı kararı ile yeni yapılan konutlarda yüzde 10 KDV alınır kararı gereği 1 ve 2. Etaplar yüzde 1 KDV, 3 ve 4. Etaplar yüzde 10 KDV ödeyeceklerdir. Bu problem verilen tüm sözlere rağmen giderilmemiş en son Cimer’e yapılan başvuruya cevap bu yönde olmuştur" ifadeleriyle devam etti.

Şirketin kat sahiplerinden 5 bin lira istediğini ve bu durumun vatandaşlar için bir külfet olduğunu söyleyen Yer, "Teslim durumunda olan yalnızca 2. Etap konutlardır. 1. etapta bir teslim olmamış iddia ise 1. etabın en son teslim edileceği yönündedir. Teslim edilen 2. Etaplarda hak sahipleri ayrı bir sürpriz ile karşılaşmış ve TOKİ mevzuatı gereği binaların her türlü idari fiziki yöneticisi durumda olan şirket, kat maliklerinden daire başı 5 bin lira avans istemektedir. Teslim işlemi yapılan 423 civarı konuttan alınacak para totalde ciddi bir rakam olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

"Mağdur vatandaşlarımızla görüşsün"

Son olarak Albayrak’a seslenen Yer, “Sürecin başında kendisi görevde değildi ve büyük ihtimal sorunun gerçek mağdurlarıyla muhatap olamadı. Konu hakkında mücadele eden ve ses duyurmak isteyen vatandaşlarımızla bir görüşsün ve sıkıntıları ilk elden dinlesin iyi niyetini mağdur insanlarımızın dertlerinin çözme yönünde kullansın diyoruz" şeklinde konuştu.