DİSK Emekli Sen Eskişehir Şubesi üyeleri, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nde bir araya gelerek yaşlı ve emeklilerin yaşadıkları sıkıntıları, talepleri dile getirdi.

"Yaşlılar Gününde haklarımızı haykırmak zorunda kalıyoruz"

Basın açıklamasını gerçekleştiren DİSK Emekli Sen Eskişehir Şube Başkanı Hatice Kılıç, şunları söyledi:

"Bugün 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü. Ancak ne yazık ki yaşlıların hayatın olağan akışı içerisinde edindiği deneyimleri, yurttaş olma bilinciyle geçirdikleri yılların hayata ve kendilerine kattıklarını kutlayacakları günlerden geçmiyoruz. Dünya Yaşlıların Gününde, yaşlıların ve emeklilerin sokaklara dökülüp haklarını yüksek sesle haykırmak zorunda kaldığı tek ülkede yaşıyoruz."

"Emekliler sıfır zamma mahkum ediliyor"

"Yaşlılar, sosyal politikaların yetersizliği nedeniyle ekonomik olarak güçsüzleşiyor, sosyal yaşamın dışına itiliyor" diyen Kılıç, şöyle konuştu:

 "Yaşlılar adeta bütçede bir gider kalemi olarak görülüyor. Yaşlılığa dönük sosyal politikaların başında gelen emeklilik hakkı, on yıllar boyunca alın teri dökerek çalışan insanların, ömürlerinin geri kalanında yaşamak için çalışmak zorunda kalmamalarını sağlamayı amaçlıyor. Bu hakkın tam ve etkin kullanılmasının yolu, yaşlıların emeklilik döneminde yurttaşlık haklarının tümüyle korunması ve gelirlerinin insan onuruna yakışır bir düzeyde belirlenmesinden geçiyor. Ancak bugün dünya genelinde yaşlı insanlar için gelir korumasında bölgesel farklılıklar dikkat çekmeye devam ediyor. Türkiye’de memur emeklileri resmi enflasyonun dahi altında zam alırken; kök aylığı belirli bir seviyenin altında olanlar işçi emeklileri her zam döneminde sıfır zamma mahkûm ediliyor. Sıfır zamma mahkûm edilen emekliler ve hak sahibi yaşlılar açlık, yoksulluk ve sefalet üçgenine hapsediliyor."

"Ellerimiz yaşamımızı burnumuzdan getirenleri koltuklardan kaldıracak"

1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününde açılan Meclise seslenen Kılıç,  "9 milyona yakın yaşlı yurttaşı da temsil ettiklerini hatırlatıyor ve sesleniyoruz: Hayvanların katledilmesine, halkın iradesiyle mecliste olmaya hak kazananların vekilliğinin düşürülmesine, sermayeye teşvik; tarikatlara bütçe sağlamaya kaldırılan ellerin ne çocuklar, ne gençler, ne kadınlar ne yaşlılar için kalkmadığını biliyoruz. Meclisteki ellerin yaşam için; daha iyi, daha mutlu, daha eşit bir yaşam için kalkacağı günlerin mutlaka geleceğini bildiriyoruz. Ellerimiz çoğalacak, ellerimiz yumruk olacak, ellerimiz torunlarımızın geleceğini çalanları, yaşamımızın her evresini burnumuzdan getirenleri oturdukları rahat koltuklardan kaldıracak" şeklinde konuştu.