Akdemir, Eskişehir Türk Ocağı’nda düzenlenen “Türkiye-AB İlişkilerinin Hukuki, Siyasi ve Kültürel Boyutu” konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin hukuki, siyasi, kültürel ve ekonomik boyutlarının kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin, o dönemdeki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu’na katılma başvurusunu 31 Temmuz 1959’da yaptığını hatırlatan Akdemir, Ankara Antlaşması’nın ise 12 Eylül 1963’te imzalandığını ve 1 Aralık 1964’te yürürlüğe girdiğini kaydetti. Antlaşmanın temel amacının Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

Akdemir, Türkiye-AB ilişkilerinin tarihsel gelişimine de değinerek, 1980’lerdeki askeri darbenin ardından ilişkilerin nasıl etkilendiğini ve 1986’da yeniden canlanma sürecinin başladığını anlattı. 1990’lı yıllarda Soğuk Savaş’ın sona ermesi ve Avrupa bütünleşmesindeki ilerlemelerin bu ilişkilerde belirleyici unsurlar olduğunu ifade eden Akdemir ayrıca, 2000’li yıllarda Türkiye’nin reform sürecinin iki ayrı dönemde değerlendirilebileceğine değindi.

Son olarak Türkiye’nin AB sürecinin “duygusal tepkilerden uzak ve gerçekçi” bir bakış açısıyla ele alınmasının gerektiğini vurgulayan Akdemir, her iki taraf için de müzakere sürecinin “üyelik” perspektifiyle sürdürülmesinin önemine dikkat çekti. Akdemir konuyla ilgili olarak Türkiye’nin, sığ görüşlere kapılmadan ve sağduyusunu yitirmeden muasır medeniyet seviyesine ulaşma hedefine devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konferansın ardından Akdemir’e Ocak Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.