Eskişehir’de 20 yıldır taksicilik yapan emekli Mesut Evcin, mesleğin zorluklarına dikkat çekti. Trafik ve güvenlik problemlerinin yanı sıra, toplumsal algının da taksicilere yönelik olumsuz olduğunu belirten Evcin, sektördeki düzenlemelerle ilgili önerilerde bulundu.

Şoför Evcin, büyük şehirlere kıyasla Eskişehir’de taksiciliğin daha kolay olduğunu belirtse de trafikte karşılaştıkları zorlukları vurguladı.“Trafik çok daha kalabalıklaştı. artık sıkıntılar yaşıyoruz. İnsanlarla da çok fazla problem yaşıyoruz. Mesela mekandan çıkıyor vatandaş. Mekandaki adam diyor ki hemen taksiye bindir gönder. Benden gitsin nereye giderse gitsin. Ee taksici mi uğraşacak bundan sonra şimdi taksici ne yapsın?" ifadelerini kullandı.

Taksici, dün Ankara’da bir meslektaşlarının başına gelen olay ile  ilgili duygularını da paylaştı:“Ankara’daki olaya çok üzüldük. Maalesef mesleğimizde güvenlik büyük bir sorun bende benzer bir olay yaşadım. Bir grup tarafından gasp edildim, bagaja bindirildim. Neyse ki canımı kurtarmayı başardım, ama en korktuğum olay buydu” dedi

Taksicilik mesleğinde güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğine dikkat çeken bir başka şoför Ferhat Akçalı, ABD’deki uygulamalardan örnek vererek şunları söyledi:“Amerika’da taksi şoförleri güvenli çalışıyor, güvenlik kabinleri var. Yolcu, ücret ödemeden kapı açılamıyor. Bizim de böyle sistemlere ihtiyacımız var. Ayrıca emniyet kemeri konusunda da düzenleme yapılmalı. Geçen sene bir kavga sırasında kemerim takılıydı, kendimi savunmaya çalışırken çok zorlandım. Ben emniyet kemerimden kendimi kurtarana kadar birçok darbe yedim. Bu nedenle taksicilere ceza kesilmemeli, çünkü can güvenliğimiz tehlikede” diye belirtti.

Taksici, toplumsal algının da kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti “Toplumda taksicilere karşı olumsuz bir bakış açısı var. İnsanlar bizi üçüncü sınıf vatandaş olarak görüyor. Oysa biz de büyük fedakarlıklarla işimizi yapıyoruz. İnsanlar sanki parasını verince bizi satın alıyormuş gibi davranıyor. Çek, yürü, devam et, sür, dön gibi emir kipi kullanıyorlar” dedi.

Eskişehir’de taksicilik mesleğinin avantajlı olup olmadığına dair ise şu yorumu yaptı “Bu işin avantajı yoktur, büyükşehir ya da küçük şehir fark etmez. Taksiciler her yerde kısa süreli yolcu taşıyan, ama değeri bilinmeyen kişilerdir.”

Son olarak, meslektaşlarının yaşadığı zorlukları dile getiren şoför, taksicilerin can güvenliğinin önemsenmesi ve mesleklerine hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini söyledi.